Handan-Halide Edip Adıvar

Merhaba,

Uzun zamandır kitap yorumu yazmıyordum değil mi? 2016 Kasım itibariyle okuduğum bu kitabı yorumlayacak vakit bile bulamadım. Bir de o istek ve şevk gidince, araya başka şeyler girince biraz ara vermek istedim. Kaldığım yerden devam edeceğim elbette. :)

Bu aralar çokça Türk Edebiyatından eserler okuyorum. Roman türündeki ilk eserlerimiz beni gerçekten çok tatmin ediyor ve yazarlarımızla gurur duyuyorum. Handan da bu eserlerden bir tanesi. Halide Edip'in kadın psikolojisine dair kaleme aldığı, çok beğendiğim bir romanı. Halide Edip deyince akla ilk olarak Kurtuluş Savaşı'na dair ''Ateşten Gömlek'', ''Vurun Kahpeye'' gibi eserler gelse de bu türde de çok başarılı olduğunu söylemeliyim. Kitap boyunca kahramanla beraber birçok şeyi adeta ben de yaşadım. Hatta başta kahramandan nefret ettim ve kitap sona erdiğinde kendimi onu çok severken buldum. :) Bir romana dair en sevdiğim şeylerden biri de bu. Ön yargılarımı kırabilmesi... Handan bunu başaran bir roman oldu. 

Ana karakterimiz elbette Handan. Kendisi iyi eğitimli, iyi bir aileye mensup, kıvrak zekalı ve entellektüel, fiziksel olarak çok güzel olmasa da oldukça çekici ve insanları kendisine hayran bırakan bir hanımefendi. Roman, Handan karakterinin etrafında karakterlerin birbirleriyle mektuplaşmalarından oluşuyor. Konu ise her daim Handan. Eğitimi, yaşadıkları, sevildiği yönler, sevilmediği yönler... Lakin ona karşı büyük bir nefret duyanlar bile bir zaman sonra tıpkı benim gibi ona sevgi ve şefkat duymaya başlıyorlar. Bunu mektuplarda çok derin bir şekilde hissediyorsunuz. Diğer önemli karakterler ise Refik Cemal ve Neriman. Neriman, Handan'ın kuzeni. Refik Cemal ise Neriman'ın eşi. Roman genel olarak bu üç karakter etrafında şekilleniyor.

Romanın sadece psikolojik değil aynı zamanda tarihi bir boyutu da var elbette. Abdülhamit dönemine ve dönemin toplumsal yapısına, yavaş yavaş etkisini gösteren batılılaşmaya da ışık tutuyor. Yalnız Handan'ın acılarla ve sıkıntılarla dolu bir hayata sahip olması da insanı hüzne sürüklemiyor değil... Çok fazla yorum yapmak tadını kaçıracakmış gibi hissediyorum... Kısacası çok acıklı bir aile dramı Handan... Dilerim okur ve benimle görüşlerinizi paylaşırsınız.

Sevgiler





12 yorum:

  1. Elimde olmasına rağmen okuyamadığım kitaplardan. :) En kısa zaman da okumayı düşünüyorum. Özellikle konusu ve tarihi durumu dikkatimi çekmişti :) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu merakla bekliyorum o halde. :) Sevgiler...

      Sil
  2. Okumamistim bu kitabi tanitim için tesekkürler 😊

    YanıtlaSil
  3. Üstün bir cahil olarak okumadım kitabı fakat Ateşten Gömlek kitabını okudum yalan yok :) Kişilere yönelik konulara sahip olan kitapları seviyorum o yüzden okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah Samet. Türk Edebiyatını özellikle Tanzimat Dönemine ait eserleri okumak hem tarih hem edebiyat bilgine katkı sağlayacaktır. Ve gireceğin sınavlarda da faydası olacaktır. Sevgiler :)

      Sil
  4. Daha önce hiç Halide Edip Adıvar'ın kitaptalarından herhangi birini okumamıştım. Kitap hakkındaki bilgilendir için teşekkür ederim. İnşallah 2017 yılında daha fazla kitap okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah. Ben de merakla yorumunu bekliyor olacağım. :))

      Sil
  5. cok begendigim bir blog daha kesfetmenin mutlulugu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir blog sahibesini daha misafir ettiğim için mutluyum ve hemen onu ziyarete çıkacağım :) Sevgiler...

      Sil
  6. Güzel blogunuzu yeni keşfettim ama artık takipteyim, bize de bekleriz...

    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz efendim. Ben de takipte olacağım. Sevgiler.

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.