Ütopya-Thomas More



Merhaba Sevgili Takipçilerim,

Bugün sizlere okurken sıkıntıdan patladığım ve yarım bıraktığım bir eserden söz etmek istiyorum. 

Thomas More-Ütopya

Bu başıma ikinci kez geliyor. İlkini Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık romanında yaşamıştım. Resmen okuduklarımı idrak sorunu yaşadım ve kitabı öylece bıraktım. Bu sefer okuduklarımı anlasam da o kadar yavan buldum ki daha fazla tahammül edemedim. 

Tabii benim şahsi fikrim. Okuyup çok beğenen de olacaktır. Ancak ben realist olmayan şeyleri galiba kolay benimseyemiyorum. More'ın bahsettiği gibi bir toplumu evirdim çevirdim ama hiçbir açıdan mümkün göremedim. Kitabı vakit kaybı görmem sonucu bıraktım.

Beğendiğim kitaplar olduğu gibi beğenmediklerimi de paylaşmayı uygun görüyorum. Okumak isteyenler elbette alıp okusunlar. Ancak bu kitap sayesinde şunu da farkettim ki ben dolu dolu, hayatıma farklı bir bakış açısı kazandıracak kitaplar okumalıyım. Daha evvel ''Kitap değerlidir. O yüzden her türlü kitap incelenebilir.'' diye düşünürken şimdi kitap alırken nitelikli olmasına daha çok ehemmiyet gösteriyorum. 

Ütopya; Yunanca ''yok yer, yok ülke'' anlamına geliyormuş. Hakikaten de öyle. 😊 İsteyenin istediğini bedavaya aldığı, daha fazlasına göz koymadığı, insanların müşterek bir şekilde hayatlarını sürdürdüğü, çalışmanın bir zevk unsuru olduğu yani her şeyin dört dörtlük işlediği bir dünya... Bir de ütopya adasının 'İngiltere' olabileceği ihtimalini öğrenince 'yok artık' demekten kendimi alamadım. Kısaca bana hitap etmeyen bir kitaptı. Alternatif olarak Platon'un Devlet'ini tercih ederim.

Sevgiler...
















6 yorum:

  1. Yorumunuz çok hoş ama ufkumuzu açık tutmak gereklidir zannımca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :) En azından eserler konusunda ufkum geniştir ancak bu iki eser benim sınırlarımı oldukça zorladı :)

      Sil
  2. Ütopya'yı Devlet'ten daha çok sevmiştim, bana daha çok sorgulama imkanı tanımıştı :))

    YanıtlaSil
  3. Yüzyıllık Yanızlık beni de çok zorlamıştı. O kitabı kim kimdir anlamak için soy ağacı falan yapıp okuyan varmış. Bazı kitaplar maalesef okuyanı biraz yorabiliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soy ağacı başında vardı ama o bile karışıktı. :D Bir de isimler öyle çok birbirine benziyor ki ben işin içinden çıkamadım. Maalesef haklısınız. :/

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.