Kuyucaklı Yusuf-Sabahattin Ali


KUYUCAKLI YUSUF 

 
Türk Edebiyatının kıymetli yazarlarından Sabahattin Ali’nin romanı Kuyucaklı Yusuf. Beni, Kürk Mantolu Madonna’dan daha fazla etkilemiş, hem bir çırpıda okumak hem de hiç bitmemesini istediğim nadide eserlerimizden biri.

 1937’de yayınlanmış bu eser nasıl olur da günümüze  bu kadar damgasını vurabilir? Cevabı yazarında saklı öyle değil mi? Hep söylüyorum. Çok değerli yazarlarımız var bizim. Sabahattin Ali de romancılıktaki başarısını bu eserinde ispat etmiştir.

Yazarın kullandığı yalın ve anlaşılır dil, olayları eşsiz betimlemelerle süslemesi ve adeta yaşayan siz, yazan kendisiymiş gibi hikayenin içine sizi çekivermesi gerçekten muazzam! Romanı okurken bazen durdum ve tekrar okudum aynı satırları. İstisnasız her sayfada sanki gözümün önünde kitaptan uyarlanan filmi oynuyordu. Dönemin toplumsal yapısını, doğruyu yanlışı, iyiyi kötüyü, köylüyü kentliyi, fakiri zengini, sığlığı ve çaresizliği resmetmiş yazar. İnsanlıktan ziyade paranın konuştuğunu, zengin isen itibar gördüğünü, devletini temsil eden bir kaymakamın bile bu ‘’zenginler’’ karşısında aciz duruma düşebileceğini, asıl zengin olan gönlü zenginlerin bu kirli ilişkilere göz yummak zorunda kaldığını çarpıcı bir şekilde işlemiş. Ama aslında sadece romanlara konu olabilecek bir aşk değil de oldukça gerçekçi bir aşk hikayesiyle anlam buluyor romanımız.

Eşkıyalar tarafından öldürülen ve köye teftişe gelen kaymakam tarafından evlatlık alınan Yusuf’un hikayesini anlatıyor roman. Bu olay esnasında bile gösterdiği büyük olgunluk onun herkesten farklı olduğunu göstermişti zaten okura. Kendisini hiçbir yere ait hissedememesi, bu aileye duyduğu minnet duygusunun onu orada ve ayakta tutması, kaymakamın kızına yakınlık duyması ve ona abilik etmesi, zamanla bu sahiplenme duygusunun büyük bir aşka dönüşmesi, bu aşkın çok masum olması ama gerçek dünyanın böyle bir masumiyetten uzak olması…

İşte böyle tamamlanması imkansız cümleleri beraberinde getiriyor bu kitap. Konusuna dair çok daha fazla şey anlatabilirim aslında ama nedense sadece beğenimi ve memnuniyetimi dile getirip sizi bu kitabı bir an evvel almaya teşvik etmek istiyorum. Bir an önce satın alın, ödünç alın ve bir şekilde buluşun bu güzel kitapla ve yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın. :)

Keyifli Okumalar 


6 yorum:

  1. Kürk Mantolu Madonna'yı okuduktan sonra merak ettiğim kitaptır kendisi. Ama henüz okuyamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim çok beğeneceksiniz. Kürk Mantolu Madonna'dan daha etkileyici olduğunu düşünüyorum. Yorumunuzu okumayı bekliyorum.

      Sil
    2. Gerçekten güzelmiş ve keşke yarım kalmasaymış. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

      Sil
    3. Beğenmenize çok sevindim. :)

      Sil
  2. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, Sabahattin Ali gerçekten mükemmel bir yazar, okuyucuyu sıkmıyor, gerçi henüz bu kitabını okudum ama eminim ki diğer kitapları da çok güzeldir. Çünkü bu kitap mükemmel ötesi bir kitaptı. İnşallah diğerlerini de okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah okursunuz efendim. Yorumlarınıza katılıyorum. Kendisi müthiş bir yazar. Çok konuşulduğu bugünlerde bilhassa kıymetini bilmek gerek. Okumayanlar da mutlaka okumalı. Her bir eseri ayrı güzel. Kuyucaklı Yusuf ise bambaşka...

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.