Asr-ı Saadet Tiyatrosu


Cuma günü çok harika bir tiyatro gösterisi seyrettim. Ankara'da yaşayanlar bilirler, bilmiyorlarsa da Başkent Tiyatrolarının oyunlarını ve oyuncularını kendilerine tanıtmak isterim. Daha önce de birkaç tiyatrosunu seyretme fırsatı bulduğum Mehmet Tahir İkiler, mükemmel bir oyuncu ve çok güzel işlere imza atıyor. Kendilerini hayranlıkla izliyor ve çok takdir ediyorum. Güzel şehrimiz Ankara gibi her yerde böyle kaliteli oyuncular ve tiyatro severler olmasını diliyorum.
İlk olarak Necip Fazık Kısakürek'in ''Bir Adam Yaratmak'' aslı eseri ile kendileriyle tanıştım. O gün bugündür hayranıyım. Asr-ı Saadet'de inanılmaz güzeldi ve gözyaşları içerisinde seyrettim. Tiyatro mu sinema mı sorusuna hiç düşünmeden ''tiyatro'' cevabı verebilecek ben, bu yetenekli oyuncuları ayakta alkışlıyorum. Anlık bir gösteri sergilemek hiç de kolay olmasa gerek. O ruhu seyirciye canlı canlı yansıtmak inanılmaz bir şey. 

Asr-ı Saadet 2 perdeden oluşuyor ve 130 dakika sürüyor. Yazan ve yöneten Mehmet Tahir İkiler. Konu tahmin edeceğiniz gibi Peygamberimiz ile beraber cahiliye döneminden sıyrılmaya vesile olan Asr-ı Saadet. Peygamber Efendimizin hayatı, İslamı yaymak için çektiği sıkıntılar, Sahabe-i Kiram'ın yaşadıkları, İslamın ilk şehitleri, Bilalleri, Hamzaları 2 saate sığdırılmış. Oyunun amacı da zaten Efendimizin çektiği sıkıntıları anlatabilmek.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da tavsiye edilen bu oyunda, orkestrada yer alan yetenekleri de ayrıca tebrik ediyorum. Sahne geçişlerinde sözü alan, Kur'an surelerini okuyan, Peygamber Efendimizin sözlerini anlatan kişinin de rolü çok önemliydi. Zannediyorum Diyanet'ten  gelen bir görevliydi ve çok etkileyici bir sesi vardı. Ayrıca oyunla beraber sahnenin her iki tarafına oynanan bölümle ilgili Kur'an ayetlerinin yansıtılması çok güzeldi. 

Kadın oyuncuları ise ayrıca tebrik ediyorum zira çok daha başarılıydılar. Oyunda fotoğraf çekmek yasak olduğu için çekemedim ancak sitelerinde oyunla ilgili birkaç resim paylaşılmış. Merak ediyorsanız buyrun:

Peki ne kattı bu oyun bana?

İslamın güzelliklerinden ne kadar yoksun olduğumuz gerçeğini gözler önüne serdi. O dönemin çileli yolcularının İslam uğruna neler feda ettiğini, bizim ise 5 dakika sürecek bir vakit namazı eda etmekte bile ne kadar zorlandığımızı düşündürdü. Köle Bilal'in aslında Efendimizi tanıdıktan sonra kendisini hiçbir zaman köle hissetmediğini, gerçek kölelik olgusunu ise hayır olmayan şeylere bağlanarak bizlerin gerçekleştirdiğini gösterdi. Sümeyye ve Yasir gibi cefa çekmememize rağmen en ufak bir zorluk karşısında ah vah edip pes ettiğimizi, inancımızın eksikliğini ispat etti. Bu güzel dini çok yanlış yorumladığımızı, aradığımız her şeyin Kur'an'da ve Sünnette mevcut olduğunu öğretti. 

Bilal-i Habeşi'nin üzerine ağır bir taş konduğu zaman, buna rağmen ''Allah birdir.'' dediği an gözlerimden yaşlar boşandı. Acaba benim imanın buna tahammül etmeye yeter mi diye düşündüm. 

Çok güzel bir yolculuğa çıkardınız bizi. Teşekkürler Başkent Tiyatroları!







13 yorum:

  1. Ne güzel bir tiyatro oyunu konusu. Orda olsam mutlaka giderdim herhalde. Böyle eserlere ve sanatçılara destek vermek lazım. Tiyatro kı maalesef pek değeri bilinen bir sektör değil. İyi seyirler size de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef. Keşke değerini bilebilsek. O kadar anlamlı ki... Keşke burda olsaydınız.:) Dilerim bir gün olduğunuz yerlere kadar yayılır bu güzel oyun ve diğerleri...

      Sil
  2. Ne güzel bir oyunmuş. Bilmem dikkatini çekti mi? Bu konuda artık ağlayan kişi çok az. Kalbin hala diri demek ki senin ruhunda bir o kadar hassas maşallah :) iyi geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim gözlerim doldu yazdıklarını okuyunca. O insanlardan olabilmeyi umut ediyorum. İyi geceler güzel yürekli insan :)

      Sil
    2. Hayırlı sabahlar :) Cevap geldi mi diye kontrol ederken yazmadan geçmek istemedim :) Ben öyle bir insan olduğuna inanıyorum

      Sil
    3. Çok iyisin. Nasıl mutlu ettin beni. :) Allah razı olsun.

      Sil
  3. İnancımızın eksikliğini ispat etti. Sadece bu söz tiyatro oyununun mükemmel olduğunu gösteriyor. Elimde olsa da çıkıp gitsem ah ah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olurdu. Dilerim tüm Türkiye'ye hatta dünyaya yayılır bu oyun. Dilerim içine düştüğümüz gafletten çıkmamıza yardımı dokunur.

      Sil
  4. Güzel bir oyuna benziyor efendim, güzel mesajlar vermesi, düşündürmesi çok iyi olmuş. Oyundan bizleri haberdar ettiğiniz için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Dilerim seyretme imkanınız olur. :)

      Sil
  5. Onlar bir ümmetti, geldi geçti. :(

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.