Değirmen-Sabahattin Ali

Sabahattin Ali'nin en meşhur eseri ''Kürk Mantolu Madonna'' ile ilgili medyada dolaşan haberler oldukça can sıkıcı. Bu olaydan önce ''Değirmen'' adlı öykü kitabını okumaya başlamıştım ve bu sayede öyküyü daha bir şevkle okudum. ''Kürk Mantolu Madonna''nın gölgesinde kaldığını düşündüğüm ve yazarın favori eserim olan ''Kuyucaklı Yusuf'' kitabını da yorumlamıştım. İncelemek için tık tık :) Kuyucaklı Yusuf

Sabahattin Ali benim en sevdiğim Türk yazarlar arasında. Onun tüm kitaplarını okumak gibi bir amacım var. Bu yolda ''Değirmen'' ile devam ediyoruz. Kitap 16 kısa öyküden oluşuyor. En sevdiğim bölümlerden biri olan ön sözde yazar kitaba dair öz eleştiride bulunmuş. Kendini eleştirebilen yazarları çok takdir ediyorum. Yazmış olduğuna utandığı öykülerini bile kitaptan çıkarmamış ve yorumu okuyucuya bırakmış. Bence bir yazar için çok cesur bir davranış.

Kitaba adını veren ''Değirmen'' öyküsü muhteşemdi. Aşırı duygusal bir insan olarak gözlerimi dolduran öyküleri çok severim. Onlardan biriydi. Ayrıca yazar öykülerini çok genç yaşta yazdığı için çoğunu beğenmemiş olmalı. Fakat ben bir tane bile kötü öyküsüne rastlamadım. Sadece ''Değirmen'' kadar etkileyici olmayan öyküler diye kategorize edebiliriz. ''Kötü'' kesinlikle doğru bir kelime değil.

Değirmen'den Kesitler

*Hiç sen bir su değirmeninin içini dolaştın mı adaşım? 
 Sen aşkın ne olduğunu bilir misin adaşım, sen hiç sevdin mi?..
  
*Yahut sevgilin seni sevmiyordu... O zaman ne yaptın? 

*Sen sevgiline ne verebilirsin sanki? Kalbini mi? Pekala, ikincisine? Gene mi o? Üçüncü ve dördüncüye de mi o? Atma be adaşım! Kaç tane kalbin var senin? Hem biliyor musun, bu aptalca bir laftır: Kalbin olduğu yerde duruyor ve sen onu filana veya falana veriyorsun... Göğsünü yararak o eti oradan çıkarır ve sevgilinin önüne atarsan o zaman kalbini vermiş olursun.

* Fakat sevgili bir vücutta bulunmayan bir şeyi kendisinde taşımaya tahammül etmeyerek onu koparıp atabilmek, işte adaşım, yalnız bu sevmektir.

Keyifli Okumalar...





11 yorum:

  1. Ne kadar güzel anlatmışsın kitabımı okumuş kadar oldum gözleri dolduran kitapları öyküleri severim aklımda bulunsun :) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısacık bir öykü kitabı ve çok güzel bir tat bırakıyor. :) Beğenmene çok sevindim. :)

      Sil
  2. Sabahattin Ali'nin henüz bir tane kitabını okudum. Kuyucaklı Yusuf kitabı mükemmeldi, eminim ki bu da çok güzeldir. Güzel anlatımınız için teşekkür ederim. Şimdiden yazı içindeki Kuyucaklı Yusuf linkine tıklayarak oraya gideceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okuduğum en güzel kitabıydı. Öyküleri de gayet başarılı. Değerli yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Sabahattin Ali'nin daha hiç bir kitabını okumadım, bugün kitap yurdundan siparişe ekleyeceğim. İlk kitap için öneride bulunur musun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın. :)
      İlk kitap kesinlikle ''Kuyucaklı Yusuf'' olmalı. Çok severek ve hüzünlenerek okumuştum. Oldukça meşhur olan ''Kürk Mantolu Madonna''dan daha çok etkiledi beni. Okuduğunuz takdirde yorumlarınızı bekliyorum. Keyifli okumalar. :)

      Sil
  4. Ne yazık ki cahil ve okumayan bir kesimimiz var ki, filmi çekilecek olan kitabın, şarkıcı Madonna olduğunu sandılar canlı yayında. Üzerine de sosyal medya da gırla kitabın önüne geçen espri yapma amacıyla yapılan yorumlar aldı başını gitti. Yazık ettiler velhasıl. Değirmen kitabı da çok naiftir ki ben de seninle aynı fikirdeyim, bu kitap geri planda kalmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef. İnsanlarda değerli yazarımız üzerinden prim yapmaya başladılar. Bir tane Sabahattin Ali kitabı okumamış kimselerin bile kendince yorum yaptığını düşünüyorum. Çok yazık! Az laf, çok icraat olsa keşke. Okuyan, öğrenen insanların kıymetinin bilinmemesi ama televizyona çıkıp ''ünlenmiş'' bir kimsenin dudak uçurtucu paralar kazanması! Emek nerede göremiyorum? Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. düşünsenee, kürk mantolu madonna kitabının kapağında kürk manto giymiş bizim şarkıcı madonna olsaaaa :)

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.