Bir Majid Majidi Filmi: Baran

Hakiki aşkın ve yürekten sevdalı olmanın varlığını yitirmeye başladığı bu günlerde sıcacık hissettirdi bu film. Bir yerlerde hala güzel insanlar bulunduğuna olan inancım bir nebze olsun arttı. Majid Majidi'nin 2001 yapımı filmi ''Baran'' aşkın en masum hallerinden birine yolcu ediyor izleyenleri. Hem ısınıyor insanın yüreği hem ıslanıyor. Böylesi bir sevdaya özeniyor elinde olmadan... Baran'da yağmur demek değil midir zaten? Sağanak sağanak yağan bir yağmur. İşte öyle bardaktan boşanırcasına ıslatır sevdalısının yüreğini...

Tahran'da bir inşaatta başlar hikaye. Yasak olmasına rağmen Afgan işçilerin çalıştırıldığı bir inşaattır burası. Bir Afgan amele kaza sonucu sakat kalınca yerine oğlu Rahmat'ı gönderir. Rahmat; sessiz, sakin ve ağırbaşlı bir çocuktur. Hiç istememesine rağmen bir süre sonra inşaatın kantin sorumlusu Latif'in işini elinden alır. O andan itibaren artık Rahmat, Latif'in en büyük düşmanıdır.
Trailer:
Öncelikle söylemeliyim ki filmin geçtiği dönemdeki İran toplumunun hali içler acısı. Halk adeta yoksulluğun pençesinde kıvranıyor. Birçok sahnenin toplumun bu kanayan yarasına parmak basmak adına çekilmiş gibi bir hali var. Afgan'lı işçilerin dramı ise apayrı bir film olabilir. Pek çok İran filmi gibi durgun olan bu film de sevenlerine göre yine harikulade ancak bu durgunluğun içinde bir akıcılık bulamayanlar için izlemesi epey zor. Bence aksiyondan çok filmin muhtevası ve vermek istediği mesaj dikkatleri çekmeli. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz ancak bu açıdan filmin doyurucu olduğunu söylemeliyim.

İbret alınması gereken filmlerden Baran... Bir aşk ve insanlık dersi veriyor sanki. Film boyunca destansı bir aşk hikayesine şahit oluyoruz. O filmlerde rastladığımız türden müstehcen içerikli filmlerden söz etmiyorum. Böyle bir aşk ruhuyla sevebilenlerin aşkını ifade edebilir anca... Filmi izlemeyenler için söyleyemeyeceğim öyle güzel edebi detaylar var ki herkesin bir an evvel izleyip bana yazmasını istiyorum. :) 

Oyunculuklara gelince Baran karakteriyle başrolü elde eden Zahra Bahrami dışındaki oyunculardan iyi olmalarına rağmen söz edemeyeceğim. Çünkü Zahra'nın performansı inanılmazdı! Hiç konuşmadan sadece mimikler ve ifadelerle oyunculuk icra etmek kolay olmasa gerek. Onun oynadığı başka filmleri de mutlaka izleyeceğim. 
Rahmat
Latif

Acımasız, kirli ve riyakâr bir dünyaya inat tertemiz ve masum bir aşkın parıltıları...
=
Baran

İyi Seyirler...


2 yorum:

  1. Çok beğenerek izlemiştim. Herkese tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir film. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.