Osmanlı Türkçesi-7: Türkçe Zamirler

Evinde huzur varsa, yediğin soğan olsun.
Huzur önemli şey öyle değil mi? Bir arada yaşadığımız insanları ne kadar çok seversek sevelim huzur olmadığı müddetçe, onlarla beraber daimi bir mutluluğa erişebileceğimize inancım pek yok. Kaybettiyseniz arayın, bulun mutlaka onu.

Bugün Türkçe Zamirleri anlatacağım. Türkçede yazılışları kalıplaşmış ancak söylenişleri farklılaşan kelimeler vardır. Bu gibi kelimelerin yazılışlarını iyi öğrenmek gerekir. Bu kelimelerin başında da zamirlerin yalın ve çekimli şekillerinin yazılışı gelir. Bunları aşağıdaki tabloda inceleyelim:
Farkettiyseniz kef harfiyle gösterilen damaksı n sesine sık rastlanmaktadır. Biz bu şekilde öğreneceğiz fakat bugünkü söylenişe göre telaffuz edeceğiz. 

Çokluk şahıs zamirlerinin yazılışı:

Genel bir alıştırma yapalım.


Bir müddet eklerle devam edeceğiz. İlk kitabımızın tamamlanmasına çok az kaldı. Sonra okuma çalışmasına başlayacağız. Kimler benimle olacak? Yeterince geri dönüş alırsam mutlu olacağım ve kitap ismini paylaşacağım.

İyi Çalışmalar

6 yorum:

  1. Valla ben dördüncü dersten sonra koptum. 4'e kadar her şey iyiydi. 😬 Büyük maharet istiyormuş Osmanlıca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersler seni bekliyor. :) Dilediğin zaman başla. Bence keyifli gidiyor ya. Kafaya koydum dersen Hayati Develi'nin Osmanlı Türkçesi Kılavuzunu alabilirsin. Daha kolay olur. :) Sevgiler.

      Sil
  2. Kuran-ı Kerim öğrendiğimiz için harfler tanıdık ama okuması farklı tabi. Ve eski osmanlıca metinleri orjinalinde okumayı çok isterim. Rabbim kolaylık versin, inşallah çalışmanızı tamamlarsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuması farklı ama hiç zor değil. Hatta Kur'an okumaya da faydası oluyor. Amin. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. Okuyup hiç anlamıyordum bu konuyu.şimdi gayet iyi anladım sayenizde teşekkür ederim.devamını dilerim.

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.