Geçmişten Günümüze Kabe'nin İşgali-Mehmet Ali Büyükkara

Merhaba Sevgili Takipçilerim,

Sizleri çoğu eski basım kitaplardan oluşan, kitaplarımın büyük bir kısmının yer aldığı kütüphanemle selamlamak istedim. Fotoğrafın çekildiği yerin hemen arkasında bir kitaplık daha var ve tabii ki odamda da kitaplığım mevcut. Yani biz evimizde kitaplarla beraber nefes alıyoruz. Güzel değil mi? Ben kütüphanelerimi çok ama çok seviyorum. Nasipse evlatlarıma mirasım olacak.

Sorumluluklarım bir hayli fazla olduğundan kitap yorumlarım biraz gecikiyor fakat elbette yazmaya devam edeceğim. Sıradaki eserimiz fotoğrafın köşesinde gördüğünüz, Mehmet Ali Büyükkara'nın kaleme aldığı ''Geçmişten Günümüze Kabe'nin İşgali'' adlı eser.

Bu yazım hem kitap hem de uluslararası ilişkiler kategorisine dahil olacak. Edebiyata ve kitaplara olan düşkünlüğüm dolayısıyla blogum edebi bir görünüm sergilese de 'Uluslararası İlişkiler' üzerine paylaşımlarıma da ağırlık vereceğim. Bölümü okuyan arkadaşlarımız istifade ederler belki, kim bilir.

Kaynakça ile beraber 177 sayfa olan kitabımız çarpıcı konulardan bahsediyor. Kabe'nin işgâli dediğimizde bilenlerin aklına hemen 1979 yılındaki Kabe işgali gelir. Ancak Ebrehe'nin ordusundan tutun Portekiz donanmasının işgal girişimine, Müslümanların Kabe'yi işgal girişiminden ABD'nin işgal tehditlerine kadar ele alınması gereken birçok işgal ve işgal girişimi var. Yazar, tüm bu olayları genel olarak kronolojik bir şekilde ve bütüncül bir yaklaşımla ele almış. 

Muhakkak eleştirel bir biçimde okunması gereken kitaplardan biri. Işık tuttuğu birtakım meseleler olsa da ek kaynaklarla teyit etmek, bilgi birikimini artırmak gerek diye düşünüyorum. Arka kapakta yer alan şu satırlar aslında kitapta anlatılanların özeti niteliğinde:

  • Ebabil kuşları Ebrehe’nin fil ordusuna mikrop mu bulaştırmıştı?
  • Tapınak Şövalyeleri’nin Mekke önlerinde ne işi vardı?
  • Hacer-i Esved’i yerinden sökerek Bahreyn’e götürenler kimlerdi?
  • Haccac’ın mancınıklarla attığı kayalar Kabe’de nasıl bir tahribat yaptı?
  • Katlettiği hacıların cesetleriyle Zemzem kuyusunu tıka basa dolduran lider kimdi?
  • Tünel kazarak Hz. Muhammed’in cesedini kaçırmaya çalışanlar nasıl yakalandılar?
  • Osmanlı padişahı, Kutsal Topraklar’da işlediği suçlardan dolayı hangi Suud kralını Sultanahmet’de idam etti?
  • Vehhabiler Hz. Muhammed’in türbesi üstündeki yeşil kubbeyi niçin yıkamadılar?
  • Kimler Mekke’yi darülharp ilan etti?
  • Kabe 1979’da Cuheyman ve adamları tarafından iki hafta boyunca nasıl işgal altında tutuldu?
  • Kabe’yi işgalden kurtaranlar Fransız jandarmaları mıydı; yoksa bir ABD
  • şirketinin paralı subayları mıydı?
  • Usame Bin Ladin, Cuheyman’ın Kabe’yi işgali için ne dedi?
  • El-Kaide, Kenya’daki kanlı terör eylemine niçin Kabe Operasyonu adını verdi?
  • ABD, Kabe’yi nüklüer silahlarla vurabilir mi? Eğer vurursa Ebabiller tekrar gelir mi?
  • Hz. Muhammed’in hadislerine göre Kabe’yi kimler yıkacak?
Geçmişten Günümüze Kabe’nin İşgali’nde daha pek çok sorunun cevabını bulacaksınız.
Üzücü olan şu ki Kabe'yi asıl tahrip etmek isteyenler Hristiyanlardan ziyade Müslümanlar olmuş, Müslümanların kutsal mabed Kabe'ye yönelik tecavüzleri hız kesmeden devam etmiş. Haccac'ın kutsal topraklara saldırısıyla ve Kabe'nin büyük tahribiyle başlayan silsile Emevi askerlerinin kendilerine Medine'yi helal kılması, Karmatiler'in Kabe baskını ve Hacer-i Esved'in kaçırılması, yıllar sonra iade edilen Hacer-i Esved'e yeni bir saldırının daha gerçekleşmesi, Vehhabilerin Mekke ve Medine'yi işgaliyle devam etmiş ve bilhassa kutsal toprakların Suudi (Vehhabi) zihniyetinin güdümünde olmaya başlamasıyla Mekke şehri maalesef ki darü'l harp haline gelmiş. İhvan- Necd ile militer gücüne kavuşan Suudi Arabistan, bir müddet sonra ABD ile olan sıkı ilişkilerinin sonucu olarak birçok din alimini karşısına almış, İhvan etkisiz hale gelmiş. Ancak Yeni İhvan'ın dönüşü hükümet karşıtı Cuheyman El-Uteybi sayesinde gerçeklemiş, Uteybi 1979 yılında Kabe'yi işgal etmiş. Bu işgal, öyle etkili bir işgal olmuş ki Fransız ve ABD kuvvetlerinin yardımıyla Kabe'nin işgalden temizlendiği bilinmektedir. Sonraki süreçte Usame bin Ladin liderliğinde El-Kaide, ''işgal edilmiş kabe söylemi'' ve Ladin'in bu söylemi kullanarak cihat ilan etmesiyle 11 Eylül 2001'e doğru giden süreci başlatmış; kutsal topraklar, üzerinde saldırıların ve kötü emellerin eksik olmadığı beldeler haline gelmiştir. 

Kabe'ye yönelik en somut tehdit ise Amerika Birleşik Devletleri'nden gelmiştir. 14 Temmuz 2005 tarihinde bir radyo programına katılan Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Tom Tancredo, El-Kaide teröristlerinin Amerika'ya muhtemel bir saldırısından önce ABD'nin Kabe'yi nükleer silahlarla vurması gerektiğini söylemiştir. Tancredo, sıradan bir milletvekili olmadığından onun bu sözleri endişe uyandırmıştır. Bu tarihten 5 yıl önce yayımlanan kurgusal bir romanda (Kaçak/Runaway), 2000'li yıllardaki nükleer savaş ve küresel ısınma felaketlerini de içeren bir Armageddon senaryosu (Mesih/Mehdi'nin ortaya çıkacağı ve ona karşı olacak son büyük savaş) konu ediliyor, ABD Başkan Yardımcısının Generale Suudi Arabistan'daki tüm askeri tesisleri vurması talimatı veriliyormuş. Romanda geçen sözler şöyle: ''Ben şahsen sizden Riyad ve Mekke'yi nükleerlerle bombalamanızı istiyorum.''

Özetle kitap Kabe üzerinde olmasını tahayyül bile edemeyeceğimiz çirkinlikleri birer birer ortaya döküyor. Anlatacak daha o kadar çok husus var ki maalesef kitabın geniş bir özetini vakit darlığından dolayı veremiyorum fakat konunun ilgi alanıma giren din-siyaset ilişkisi bölümünü ayrı bir başlık altında değerlendirebilirim yahut ilerleyen günlerde Vehhabi/Selefi geleneğe dair bilgi verici yazılar paylaşabilirim. Kitabı okuduğunuz takdirde yorumlarınızı bekliyorum.

Kitap Dolu Günler Dilerim...






4 yorum:

  1. yazarı kitabı duymadım ama fotoyu çok çok sevdim. bir de daha fazlası da var ha. tam kütüphane işte ne zevklidir önünde durup uuzun uzun bakmak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl zevkli deep. :) Beğenmene çok sevindim. Benim bir numaralı yaşam alanımdır kendisi. ):

      Sil
  2. Dolu dolu bir kitap gibi. Listeme ekliyorum. Kabe'nin işgali hakkında detaylı bilgi iyi olur :)
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim istifade edersiniz. Rica ederim. İyi okumalar :)

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.