Küçük Kara Balık-Samed Behrengi


Ne zamandır listemdeydi Küçük Kara Balık.

Ağır tarih kitaplarının, tez çalışmalarının arasına ilaç gibi geldi.

Birçok şey de katarak tabii.

Çocuk kitabı deyip geçmeyeceksin. Karakterime dair birçok hususta faydası olmuştur. 

O nedenle bu kitabı daha evvel okumak isterdim.

Samed Behrengi'nin kaleme aldığı bu masalda küçük kara bir balık, içinde yaşadığı nehrin ötesini, denizleri, dünyayı hayal etmekte ve merak içerisinde kıvranmaktadır. Annesi dahil etrafındaki herkese isyan ederek bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta bilmem neler öğrenecektir?

Küçük Kara Balık değil de büyük bir insan olarak bizler hayatı keşfetmede ne kadar cesuruz acaba? Ufacık penceremizden bakarken dünyanın ne kadarını görebiliyoruz? Dünya; o pencereden gözlerimizin görebildiği son noktaya kadar değil midir? Ya dünyayı keşfetmek için yolculuğa çıksak? İlla bedenen yapılan bir yolculuktan söz etmiyorum. Bir kitap okusak mesela ya da tefekkür etsek? Kaçımız bize dayatılanları sorgulayarak gerçekliği haline getirdi? 

Küçük Kara Balık, derin manalar çıkarılabilecek bir masal. Bundandır ki 12 Eylül döneminde Türkiye'de ve halen İran'da yasak kitaplar listesinde. Özgürlük, eşitlik, adalet, sorgulayıcı bir hayat... Ancak söylemeliyim ki 7 yaşın altındaki çocuklara okunmasını doğru bulmuyorum. İçinde şiddet içeren ve çocuğun anlamlandıramayacağı bazı bölümler mevcut. Bir yetişkin okurken gayet sıradan gelse de bir çocuk için ağır olabilir.

Velhasıl Kelam...

''Biliyorum. Durmadan sızlanıp dururlar. Ben yaşamanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyorum; durmadan aynı şeyleri yapmak, yaşlanana kadar başka bir şey yapmadan yaşamak olamaz; dünyada yaşamanın anlamı bundan daha fazla olmalı!''

Keyifli Okumalar Dilerim...













22 yorum:

  1. Bugün kitap alışverişi yapacaktım, neler alabilirim diye düşünüyordum.Bu kitap tam benlik, son satırlar üzerine daha ne denir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ama çok güzel bir masal. Alışverişe katkı sağladığıma sevindim. :) Sevgiler.

      Sil
  2. bende hemen not aldım önce ben sonra da kızım okur,teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. İçimizdeki çocuklar hiç büyümesin, yorulduğumuzda, nefes almak istediğimizde bize cesaret versin. O halde sıradaki kitap Pal Sokağı Çocukları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pal Sokağı Çocukları :) Tamamdır. En ihtiyacım olduğu anda okunacak. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Çocuk kitaplarını aslında büyüklerin okuması gerek diye düşünüyorum..ben onları çok severim çocukken kuramadığım hayalleri kurduran düşündüren çocuk gibi baktıran şeylerdir benim için çocuk kitapları.Bir de o masumiyet duygusu..bambaşka bir alem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum yapmışsınız. Katılmamak elde değil. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bu benim listemde de var... Çocukken okumuştum ama şuan ki bakış açımla da tekrar okumak istiyorum. Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Elif. :) Bence de tekrar okumalısın. :)

      Sil
  6. Küçük kara balık çok kısa süre önce okuduğum kitaplardan ve iyiki okumuşum diyorum. Çocuk kitabı değil bence kesinlikle ve hangi yaşta okunursa okunsun farklı anlamlar çıkartılabilir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Hatta hayatın her 10 yılında bir okunmalı diye düşünüyorum. Eminim her seferinde daha farklı bir dünyaya sürükleyecektir. Teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Güzel bir kitaba benziyor ama elimde o kadar çok kitap bir sürü iş var.....Dilerim uygun zamanda bu kitaba da göz atarım :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısacık bir kitap. Hemen bitirirsiniz. :) Kolaylıklar dilerim. Sevgiler. :)

      Sil
  8. Bütün hayatımızı özgürlük mücadeleleriyle geçirip duruyor belki fiziksel değil ama psikolojik şiddete maruz kalıyoruz ruhumuzu özgür kılabilsek açılabilsek dünyaya ama kalın halatlarla bağlıyor bizi ailemiz eşimiz dostumuz kariyerimiz çocuğumuz boyun eğip mutsuzluğumuz içimizde mutluluk rolleriyle deviriyoruz koca bir yaşamı gönlümüz aklımız başka yaşamlarda bedenimiz ait olmadığımız yerlerde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi ifade ettiniz... Maalesef harfi harfine böyle. Mecbur bırakıldığımız hayatı yaşıyoruz derim bazen ama yine de cesur olmak bize bırakılmış bir tercih değil midir? Sevgiler...

      Sil
  9. Yarım saatte okunmasına rağmen etkisi bir ömür boyu sürecek bir kitap.
    "ama yavrulardan biri, küçük bir kırmızı balık, o gece hiç gözünü kırpmamış. Sabaha dek hep denizi düşünmüş."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle... Güel alıntı için de teşekkürler! :)

      Sil
  10. ivit çok tatliş kitap :)

    YanıtlaSil
  11. Canım arkadaşım hemen hemen aynı şekilde yorumlamışız :) ama senin ki daha bir içten olmuş sanki ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım benim hemen yorumuna uçuyorum :))))

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.