Osmanlı Türkçesi: Rik'a Hattı


Merhaba Sevgili Takipçilerim,

Osmanlı Türkçesi kategorisindeki bir önceki yazımda artık farklı bir yöntemle paylaşım yapacağımı bildirmiştim. Matbu yani bilgisayar basımı şeklinde öğrendiğimiz Osmanlı alfabesini şimdi rik'a (el yazısı) metinler üzerinden öğrenmeye devam edeceğiz. 

Unutmayın. Rik'a okumayı öğrenen matbu'yu hayli hayli okur. O nedenle ağırlıklı rik'a metinleri okuma çalışması yaparak ilerlemeye devam edeceğiz. Elbette matbu metinlere de yer verilecek.

Kursa başlamadan önceki okuma hızımla şimdiki arasında dağlar kadar fark var. O yüzden yalnızca okuyun, okuyun, okuyun diyorum!

Aşağıdaki tablolarda harflerin matbu ve rik'a yazılışları verilmiş. Rik'a ile yazılmış harfleri tek tek yazarak çalışmanızı rica ediyorum. 


Şimdi bazı seslerin özel yazılış şekillerini inceleyelim.



Aşağıdaki tabloda ise harflerin başta, ortada ve sondaki yazılış şekilleri mevcut.


Tüm kurallarımız aynı. Okutucu harfleri hatırlıyor muyuz? Hatırlamıyorsak eski derslere bir göz atalım lütfen. 

Aşağıda rik'a örnek kelimeleri göreceksiniz. Türkçelerini eklemiyorum. Okuyamadığınız takdirde bana sormanızı rica ediyorum. 

Bundan sonra metin çalışmaları şeklinde ilerleyeceğiz. Metinlerin Türkçelerini yorum kısmına yazacağım ki gözünüz kaymasın. 😀 Türkçelerini yazmak için bir süre beklesem mi diyorum? Belki benim yerime çeviren birileri olur. Gerçi aşağıya pek katkı yapıldığını görmüyorum ama... Olsun. Bir umut. :) 


Kaynaklar:

 http://osmanlicaogren.com/
Osmanlıca Usul-Hayrat Neşriyat


Keyifli Çalışmalar Dilerim.





6 yorum:

  1. ben ilk kuranı kerim öğrenmeye gittiğim zaman öğrenmiştim ilk böyle başlıyor çünkü ilk üst de ki gibi dilerim her şey güzel gönlünce olur :) sayende bizde az biraz da olsa bilgi sahibi oluyoruz sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dileğin için çok teşekkür ederim. Sevgiler. :)

      Sil
  2. ay katlı yapamayız kiiii okuyoz işteeeee, ya bravo sana valla sayende bişiler öğreniyoz ki :)

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı ve öğretici bilgiler veriyorsunuz, tebrik ederim.

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.