Aranıza Döndüm | Marcus Aurelius-Düşünceler Yorumu



Son blog yazımı 23 Eylül 2019 tarihinde yazmışım. Ne kadar da çok şey değişti hayatımda o günden beri. Buraya yazarken film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor ve biraz dehşete düşüyorum. İnsan hayatın akışında sürüklenip giderken her gün birbirinin aynı gibi geliyor oysa!

Neden buralarda yoktum? Bu aslında uzun bir hikaye. Son yazılarımdan birinde işe başlayıp şehir değiştirdiğimi söylemiştim. Hayalini kurduğum mesleğe kavuşmak çok sancılı oldu. Meslek hayatında yaşadığım sıkıntılar ise daha sancılıydı. İşe başlayalı neredeyse 1 sene olacak, ancak bu bir sene boyunca, çoğu günler mobbing  ve kötü insanlarla yüzleşmek zorunda kaldım. Hikayemin öncesi gerçekten çok uzun. Şimdilik bende saklı kalsın isterim.

Yaşadıklarım karşısında bazen minik bir yavru kedi gibi güçsüz bazen de aslan gibi kuvvetliydim. Dönüp baktığımda kendimle gurur duyuyorum. Bilmediğim bir şehirde, kimsesiz, sessiz ama çok iyi bir mücadele vermişim. Bu mücadelenin neticesinde ve tabii ki Allah'ın izniyle, mesleğime Ankara'da yani memleketimde, ailemin, sevdiklerimin yanında devam edebilme imkânı doğdu. Şükürler olsun!

Biraz da bir Araştırma Görevlisi'nin günlüğü olacak bundan sonra blogum. Belki zaman zaman yine yazamayacağım, ama sebebi yaşadığım olumsuzluklar olmayacak inşallah. Yoğunluk diyelim... Dönüşümün bu kitapla olması da manidar. 'Düşünceler' üzerinde uzun uzun düşünülmesi ve hazmedilmesi gereken bir eser. Altını çizdiğim satırların bazılarını sizlerle paylaşacağım ve sık sık bu yazıya geri döneceğim sizlerle birlikte.

Marcus Aurelius bir Roma İmparatoru. Roma imparatorluğunun altın çağının da simgesi aynı zamanda. Hem imparator hem filozof. Platon demiş ki:

Hükümdarlar filozof, filozoflar hükümdar olsaydı, kentlerin yüzü ışırdı

İşte Aurelius da kentleri ışıtan bir hükümdar olmuş. Stoacılığın bir düşünürü. Stoa felsefesi üç ana ilkeye sahiptir:

dürüst yaşamak

hiç kimseyi incitmemek

herkese hakkını vermek

Kitabı okursanız göreceksiniz ki bu felsefe, pek çok ilkesiyle İslam inancıyla da örtüşüyor. Bu bende büyük bir hayret uyandırdı. Zira İslam düşüncesinde de  stoacılığın etkileri olmuş. (Revakıyyun)

Altını Çizdiğim Cümleler

Kendine kötü davranıyorsun, ruhum, kendine kötü davranıyorsun! Kendini yüceltmek için başka fırsatın olmayacak. Çünkü herkesin yaşamı yalnızca bir an sürer, seninki neredeyse sonuna erdi, ama hala kendine saygı duymuyorsun, mutluluğunun başkalarının ruhunda olup bitenlere bağımlı olmasına izin veriyorsun.

Her zaman, o anda yaşamı terkedecekmişsin gibi davranmalı, konuşmalı ve düşünmelisin.

Fazla konuşmaktan, gereğinden fazla işe kalkışmaktan kaçın.

Dimdik durmalısın, başkaları ayakta tutmamalı seni.

Elini çabuk tut, hedefine doğru ilerle, boş umutları bir yana bırak ve kendine biraz olsun önem veriyorsan, daha vakit varken kendi kendinin yardımına koş.

Sende hoşnutsuzluk uyandıran şey nedir? İnsanların kötülüğü mü? Şunları anımsa: Ussal varlıklar birbirleri için doğmuşlardır; hoşgörü adaletin bir parçasıdır; insanlar istemeden kötülük yaparlar; birbirleriyle savaşırlar, birbirlerinden kuşkulanırlar, nefret ederler, birbirlerini yaralarlar, en sonunda da ölür, toprağa dönüşürler. Bir düşün bunu ve artık yakınma!

Önünde daha yaşanacak on bin yıl varmış gibi yaşama. Yazgı başının üstünde asılı duruyor. Yaşadıkça, elinden geldiğince iyi ol. 

Övgü, övülen nesneyi ne daha iyi kılar, ne kötü. Zümrüt, onu övmezlerse daha mı az güzel olur? Ya altına, fildişine, erguvana, lire, kılıca, çiçeğe, fidana ne diyelim?

Hiç kimsenin başına doğası gereği katlanamayacağı bir şey gelmez.

Söylediğin her sözcüğü tart; attığın her adıma dikkat et. Verdiğin her kararın ne gibi sonuçları olacağını düşün. Bu ikinci durumda, amacın ne olduğunu daha başından gör; birinci durumda ise sözcüklerin ne anlama geldiğine dikkat et. 

Başkaları ne yaparlarsa yapsınlar, ne söylerlerse söylesinler kendi adıma ben zümrüt olarak kalacağım, rengimi koruyacağım. 

Elinde olmayan şeyler için üzülüyorsan, seni üzen bu şey değil, onun hakkındaki düşüncendir.

Baş ucu eseri olacak bir kitap. Açıp açıp düşünmeli...


Keyifli Okumalar...












6 yorum:

  1. Hoş geldiin :)) Zorlu bir süreç olsa da şu an hedefine ulaşmış olmana çok sevindim. Kitap da merak ettiklerim arasında, umarım okuyacağım gün yakındır :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bulduk, çok teşekkür ederim. :) İlginç bir felsefe, mutlaka okumalısınız :)

      Sil
  2. Hoşgeldiniz..🙂 İş yerlerinde mobbing ve kötü insanarla karşılaşmak kötü bir durum ama şükür atlatmışsınız..Kitabı okumadık,ilginç bir kitaba benziyo..Yeni işinizde başarılar dileriz.😊

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldiin seni görmek ne güzel. birtakım olumsuzluklardan sonra ankaraya dönmüşsün. bir yılda ne çabuk dönmüşsün yaa. şanslısın yani. umarım olumsuz bişeyden tayin olmadın ama de mi. hayırlı olsun. yeni yerin, araştırma görevlisi olmak hoş iş ama hocalarla aran iyi olur işallah :) bu marcus da önemli biri hıhım. bu tür kitapları severim. düşünceler yani. saol, aklımda olsuuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bulduk, teşekkür ederim. :) Gelişim gayet olumlu oldu neyse ki :)
      Yeniden dönmek iyi geldiii :)

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.