Tanrı Matematikçi Mi?-Mario Livio



Merhaba

''Tanrı daima matematik kullanır''
(Platon)

Siz de farkettiniz mi? Soyut bir bilim olan matematik kainattaki pek çok bilinen ve bilinmeyen unsura bir açıklama getiriyor yahut açıklama getirme çabasında. Matematiksiz bir fizik, matematiksiz bir felsefe, matematiksiz bir kozmoloji düşünmek imkansız gibi görünmüyor mu? Bu mesele kitabın cevap vermeye çalıştığı iki soruyu gündeme getiriyor:

Matematik bir icat mı yoksa keşif mi?

Bildiğimiz gibi icat insan zihniyle üretilmiş şeyleri ifade ederken; keşif zaten var olan bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır. 

Kitap bu kapsamda çoğunlukla matematiğin bir keşif olduğu inancını benimsemiş, ancak icat olduğunu düşünenlerin de fikirlerine yer veriyor. 

Kitapta büyük matematikçileri, fizikçileri, düşünürleri, gök bilimcileri de tanıma fırsatı buluyorsunuz. Pisagor, Platon, Arşimet, Gödel, Galileo, Descartes gibi isimlerin matematiğe olan katkılarını ve yaşamlarını öğrenmek farklı bir bakış açısı kazandırıyor. 

Roma generali Marcellus'a ''Ben bir orduyla değil, matematikçiyle savaşıyorum!" dedirtebilen Arşimet matematik kullanarak yaptığı makinelerle Roma kuvvetlerini büyük ölçüde tahrip etmişti. 

Galileo Tanrı'nın tabiatı tasarlarken matematik dilini kullandığını iddia etmişti. 

Descartes'ın sabah saatlerini yatakta dinlenerek geçirmesi, sağlıklı ve üretken olabilmesinin yolunun bu olduğunu söylemesi ve sabahları istirahat edemediği saray günlerinde hayatını kaybetmesi çok ilginçti. Bizler çok şey bilirmiş havalarında gezerken onun şu sözü acizliğimizi ortaya koyuyor: ''Aldığım eğitim sadece şaşkınlığımı daha da körüklemeye yarıyor ve ne kadar cahil olduğumu farketmemi sağlıyor.''

George Boole, matematik dersi alamamasına ve kendi kendine çalışmasına rağmen oldukça yetenekli ve dahi bir matematikçidir.

Kitabın ilerleyen bölümlerinde Newton, Einstein gibi isimlerden ve hiç duymadığınız kuramlardan da bahsediliyor. Ufkunuz açılıyor.

Keyifli Okumalar. Dilerim..























Hiç yorum yok

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.