Yol I / Hayat Hırsızı- Bilal Karabulut


Merhaba Sevgili Takipçilerim,

Güzel bir roman tahliliyle geri döndüm. Hatırlarsanız daha evvel Saygıdeğer Hocam Bilal Karabulut'un Seni Sevmek Sonsuzluğa Dokunmak adlı romanını incelemiştim. Okumayanlar için romanın adı üzerinde linkini bıraktım. Yorumu okumanızı tavsiye ederim. Benzer hususlar bulmanız muhtemel. Birbirinden bağımsız 4 kitaptan oluşan YOL serisinin birinci kitabı ise Hayat Hırsızı'ydı. Gerek üslubu gerek verdiği mesaj ile gönlümü fetheden ilk roman gibi bu romanı da beğendim ve aynı şekilde etkileyici buldum.

Karabulut romanlarının en takdir ettiğim yönü mutlaka bir ders veriyor olması. Hikâyeler öyle yüreğe işliyor ki herkesin kendinden bulacağı bir şeylerin mutlaka olacağına inanıyorum. Hayat Hırsızı'nda da Yusuf adındaki baş kahramanımızın yoluna şahit oluyoruz. Uzun ve meşakkatli bir yol onunki. Lakin bu yolda yalnız değil. Annesi, Babası, Kız Kardeşi, Sevdiği ve elbette sevdiklerinden uzak kalarak çıktığı yolda onu hiç yalnız bırakmayan yol arkadaşları Ali, Bekir, Hamza, Beşir, Ömer ve Deli Mürsel yanında. Amaçları bir an evvel Hayat Hırsızı'nı yakalayıp hayatlarının normal seyrine dönebilmek. Peki kim bu Hayat Hırsızı? Okuyup öğrenin derim.

Sayfaları çevirirken kendimce tahminler yürütmeye çalıştım ve çoğunda da başarısız oldum. Sıradan bir olay örgüsüyle karşılaşmayacağımı bildiğimden sıkça beyin fırtınası yapsam da yine başarılı olamadım. Bu da yazarın kurgu yeteneğini bir kez daha ispat etti bana. Ayrıca ilk romanda olduğu gibi bu romanda da manidar bulduğum ve altını çizdiğim cümleler oldu. Sırf cümlelerin güzelliğinden bile okumaya değer olduğunu düşünüyorum. Sonuçta her bir söz hayatımıza yeni birer bakış açısı öyle değil mi? Tatbik edip etmemek ise bizlere kalmış.

Altını Çizdiğim Cümleler


* Bazen sığınırsın içindeki limanlara. Orası güzeldir çünkü, orası yalnızca senindir... Yüzünde bir tebessüm, seyre dalarsın hayatı... O liman belki çocuk masumiyetidir, belki eskimeyen eski bir sevgilinin gülen gözleri... Kim bilir o liman belki de yeniden varoluş rotandır. Belki biraz dinlenmen gerek, yeniden başlamak için...


* Sebepler çoğu zaman insanın kafasının içinde yarattığı yanılsamalar aynasıdır evlat. Belki de sebep zannettiğin, aslında prangadır. 


* Ve şimdi anlıyorum gerçeği; dalımı kıran insanlar değil Rabb'immiş. Budamış tüm olmamışlıklarımı, sırf ben olayım diye.


* Kalp kör olduktan sonra, gözlerin görmesinde hiçbir fayda yoktur!


* Kim olduğunu bilmek istiyorsan, kiminle gezdiğine bak... Geleceğini merak ediyorsan, geçmişine bak... Ve sonsuzluktaki yerini merak ediyorsan, dünyadaki konumuna bak evlat...


* Onurlu bir yalnızlık, kirlenmiş bir sosyallikten evladır.


* Hayatın anlamı, buranın gelip geçici bir yanılsamalar labirenti olduğunu idrak edebilmek ve asıl anlamın hayattan sonrası olduğunu fark edebilmektir. Sonu Allah'a çıkmayacaksa eğer, yürüdüğün yolların da hiçbir anlamı yok...


* Öyle biri olmalı ki onu sevmek için hiçbir nedenim olmamalı. Belki çok güzel, belki çok zengin ya da belki çok zeki olmamalı. Ama ben onu, benim bile anlam veremediğim bir nedenle sevmeliyim.


* Sabırda zarar, hüzün ve telaşta fayda yoktur. Ve unutma sabır, imanın yarısıdır.


* Bütün dostları gezdim, gördüm. Dili muhafaza etmekten daha iyi dost göremedim. Bütün elbiseleri gördüm. İffet ve sakınmaktan daha iyi elbise görmedim. Bütün malları gördüm, kanaatten daha iyi mal görmedim. Bütün iyilikleri gördüm, nasihatten daha iyisini görmedim. Bütün yemekleri görüp tattım, sabırdan lezzetlisini görmedim.


* Hayatta hiçbir amaç Allah'a kul olmaktan üstün değildir. Bir vakit alnın secdeye değmedi mi? Sen de anılmaya değer değilsin artık...


* Kimi kötülükler vardır ki bedelini dünya terazisi tartmaz. Anlayacağın; seninle hesabımız mahşere kaldı...


* İnsan başkasına yapılan haksızlıklar karşısında susmaya, kendine dokunulduğunda ise tüm öfkesini kusmaya meyyaldir.


Altını çizmeye değer daha fazla cümle mevcuttu lakin hepsini paylaşmak istemiyorum. Okursunuz belki sizler paylaşırsınız kim bilir? Sözlerin derinliğini ve etkileyiciliğini ısrarla ifade etmeme gerek yoktur herhalde. Eminim çoğunuz en az benim kadar mânalı bulmuştur. Kısacası yine sıcacık ve umut verici bir hikâyeye misafir oldum... Zor zamanlarda insanı rahatlatan türden bir hikâye... Serinin diğer iki romanıyla buluşmak ümidiyle...

Keyifli Okumalar...









6 yorum:

  1. Altını Çizdiğin Cümlelerden 3.sü gerçekten hoşuma gitti, ailemle de paylaştım. Bırakın kitap okumayı yazı bile yazamıyorum tamam kendime geleceğim söz veriyorum. Kitabı bize tanıttığın için teşekkür ederim :) Bende okuyacağım inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Samet. Bir an evvel lütfen.. Yazılarını özledik!

      Sil
  2. Anladığım kadarıyla yaşam tarzıyla bizi bize anlatan bir öyküsü var. Aklımın bir köşesinde dursun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespit. İnsanı şaşırtan ve düşündüren bir öykü...

      Sil
  3. Öyle güzeldi ki şu zor zamanımda ışık oldu okuduklarım. Ne yapmam, nasıl davranmam gerektiğini hatırlattı. Okumalıyım, mutlaka diyorum. Çünkü insana dokunan bir yazı oldu. Sözler deniz olan kitabın damlası, denize ise doyamayacağız belli ki. Çok teşekkür ederim, sevgilerimle...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Ufacık bile olsa ışık olduysa ne mutlu! :) Sevgiler...

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.