12 Yıllık Esaret (12 Years A Slave)

Merhaba 😊

Uzun zamandır sizlerle '12 Yıllık Esaret' filmi hakkındaki görüşlerimi paylaşmayı planlıyordum. Kısmet bugüneymiş. 

12 Yıllık Esaret, Solomon Northup adında bir zencinin hayatını anlatan, biyografik bir film. Northup, ABD'de yaşayan ünlü bir keman virtüözü ve elbette özgür bir insan. Çıktığı bir seyahatte kaçırılır ve köle olarak satılır. Film, onun kölelik yıllarını anlatıyor. 

Northup yaşadıklarını '12 Years A Slave' adlı kitabıyla kaleme almış. En yakın zamanda kitabı da okumayı düşünüyorum. Film ise bu kitabın bir uyarlaması.

Eşi, kızı ve oğluyla beraber mutlu bir hayat süren Solomon'un 12 yıl boyunca yaşadığı bu eşsiz acı garip hisler oluşturuyor insanda. Film, özgürlüğün ne kadar mühim bir hak olduğunu bir kez daha belleklerimize kazıyor. Solomon, rasyonel kararları, fevri olmayan hareketleri ve dirayetiyle gönülleri fethediyor. Onun kurtuluş sahnesini hayal etmekten kendinizi alamıyorsunuz. Ayrıca diğer kölelerin de hayatlarına misafir olmak bir zamanlar yaşanmış türlü acıları hatırlamamıza sebep oluyor. 

Filmler sayesinde ırkçılığın, ayrımcılığın, köleliğin ne kadar utanılası olduğunu görüyoruz da bugün bile devam ettiğini unutuyor muyuz acaba? Esaret, yüz değiştirmiş şekliyle yine bizlerle, öyle değil mi? 

Beni benden alan replik ise bu. Yalnızca nefes alarak yaşamakla hayatı doya doya yaşamak arasında dağlar kadar fark var. Bir insanı bir insandan ayıran şey nedir? Ten rengi? İnandığı din? Konuştuğu dil? Mensup olduğu ırk? Cinsiyeti?

Şöyle diyordu Einstein:

''Aptallara göre insanlar ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere sekizden fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar: iyi insanlar ve kötü insanlar.''

Filmin ABD yapımı olması ise oldukça ironik. İnsanların hayata bakış açılarını değiştirme potansiyeli olan bir film olsa da şunu ifade etmeliyim ki Amerika'nın her türlü zulmü yapıp günah çıkardığı filmlerini izlerken derin derin düşünmüyor değilim.

Esaret, acizlik, imkansızlık... İnsanlığın utanç verici hadiselerinden köleliğin hikayesini öğrenmek isterseniz mutlaka izlemeniz gereken filmlerden birisi. Filmin sonunda kendinizi allak bullak hissedeceksiniz!

Fragman:


İyi Seyirler...

















15 yorum:

  1. Nasil guzel kalbe dokunan bir filmdirr💕Acip bidaha izleyesim geldi yazinizi da okuduktan sonra😊Cok guzel bir anlatim yapmissiniz...Paylasim icin tesekkurler...🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle :) Teşekkür ederim. Sevgilerimle :)

      Sil
  2. İzlediğim harika filmlerden...

    YanıtlaSil
  3. Filmin biyografi olması etkisini çok daha fazla artırıyor. İzlemeyenlere ben de tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlenenlerin gerçek olduğunu bilmek çok ağırdı...

      Sil
  4. Bu tarz filmleri izledikçe birilerini ötekileştirmenin saçmalığını daha çok anlıyor insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Ne kadar saçma bir dünyanın içindeyiz demekten kendimi alıkoyamıyorum.

      Sil
  5. uzun zamandır listemde bu film, kitabını da filmini de yakın zamanda incelemek istiyorum. teşekkürler!

    YanıtlaSil
  6. izlemedim not aldım saoool :)

    YanıtlaSil
  7. Kesinlikle izlenmesi gereken oldukça duygu yüklü bir film. Filmi tanıttığın ve tekrar filmi hatırlamama vesile olduğun için teşekkürler. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. 12 yıllık esaret filmini görüp izlemeyi ertelediğim bir filmdi. Kısa zamanda izlerim bu sefer... Sitenizi beğendim ve takibe aldım benim siteye de beklerim...Selam ve Dua ile...

    www.insanadavet.blogspot.com

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.