Ayla: Benim Koreli Kızım

Ekim ayında vizyona girecek olan ve uzun zamandır beklediğim bir film var: Ayla

Film, Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği'nin hikâyesini beyaz perdeye taşıyor. Heyecanla beklediğim bu filmin yaşanmış bir hikayeden doğması merakımı daha da körüklüyor. Acaba o duyguları en iyi şekilde yansıtabilecekler mi? Oyuncu kadrosuna baktığım zaman mükemmel bir yapım olacağını düşünüyorum. Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu, Murat Yıldırım, Eric Roberts gibi kaliteli oyuncuların olduğunu görüyoruz. 

1950 yılında Türkiye, Kore'ye asker gönderme kararı alır. Orada mücadele veren askerlerden biri olan Süleyman Astsubay bir gün, annesi ve babası Çinliler tarafından öldürülmüş olan 5 yaşında bir kız çocuğunu, yarı çıplak ve soğuktan donmak üzereyken bulur. Hemen birliğe getirir. Süleyman Astsubay ona bir isim verecektir. Ay yüzlü 'Ayla'. İşte böyle başlar Ayla ile Süleyman'ın hikayesi. 

Filmin fragmanı:


Bu satırları gözü yaşlı bir şekilde kaleme aldığımı söylemeliyim. Hayır. Filmin fragmanı değildi beni etkileyen. Film istediği kadar iyi olsun, hikayenin hala hayatta olan iki başrolünün duygu dünyasına misafir olabilmek ve onları dinleyebilmek apayrıydı. Nasıl mı? Bir Kore kanalının çektiği belgeselle. 

''Ayla: Koreli Kızım'' adı verilen bu belgesel sayesinde gerçek Ayla ve Süleyman'ın birbirlerinden ayrı geçirdiği bir ömre şahit oluyorsunuz. En taş kalpli insanın bile yüreğini yufka gibi yapacağını düşünüyorum. Öyle etkilendim ki gözyaşlarımı tutmam mümkün olmadı. 

Ayla'nın yıllar sonra bile Süleyman babasını hatırlaması, ona hediyeler alması, o güzel bembeyaz saçlarını babası için siyaha boyatması, sarılırken ''Neden bu kadar geç geldin? Seni çok özledim.'' demesi ve gözleriyle anlaşmaları...

Çok hüzünlü ve naif bir hikaye bu. Birbirinin dilini bile anlamayan iki farklı insanın nasıl baba kız olabileceğinin hikayesi. Birlikte geçirdikleri kısacık bir buçuk senenin, 60 sene boyunca nasıl unutulmadığının hikayesi... Ayla'nın yerine mi koysam kendimi Süleyman Amca'nın mı bilemedim... Ayla gibi daha birçok öksüze, yetime sahip çıkan ve orada onlar için ''Ankara School'' adında bir okul açan Türk askerlerimizi saygı ve minnetle anıyorum...

Önerim: Belgeseli izlemeden filmi izlemeye gitmeyin.

Aşağıdaki başlığa tıklayarak belgesele ulaşabilirsiniz.


İyi Seyirler...



22 yorum:

  1. Hocam Imkaarim dahilinde belgesel izlemeye çalışırım. Zira bilginin en eğlenceli yolu olarak görürüm. Ve bir öğretmen için vazgeçilmez ve en etkili bir anlatim yolu olarak ta görürüm..

    Sadece yazinizi okuyarak bile etkilendigimi ifade edebilirim.

    Belgeseli izleyip bu filme gitmeyi planlarim arasina dahil etmis bulunmaktayim.

    Seversem ders notlari ve araclarim arasina ekleyecegim.

    Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Hocam, onların o yaşlı gözlerinin ve yüreklerinin tam manasıyla yansıtılabileceği bir filmin çekilebileceğini düşünmüyorum. Yine de filminin çekilmesi, hikayenin öğrenilmesi açısından çok güzel. Bu yüzden beklentim büyük.

      Söylediğiniz gibi belgesel mükemmel bir anlatım aracı. Bazen kavrayamadığım konuları belgesel olarak izlediğimde bir zaman sonra kavradığımı görürüm. Bu hikayeye bir şans verip, bizlere tarihi sevdiren ve merak ettiren değerli blogunuzda yer verirseniz minnettar olurum.

      İnşallah beğenirsiniz. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Estağfurullah Hocam.

    Elbette ne demek yazarim..

    Milli duygular üzerine yazilar yazmak normal bir yazi yazmaktan gerçekten zor oluyor zira o ruhu kavrayamazsan yazin kelimeler karmasasi olarak kalıyor..

    En kısa zamanda belgesel izleyip ardından kaynak kitaplae arastirmasi ile bir yazi yazarim..

    Isterseniz böyle bir ruhu damarlarinizda hissettiginiz icin blogumda misafir yazar olarak size yer verebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katkı yapmayı çok isterim Hocam. Lakin sizin yazılarınızı da çok beğeniyorum. Eğer yeterli vakti bulur ve daha iyi bir araştırma yaparsam, blogunuz için kaliteli bir şeyler yazabilirsem neden olmasın. Teklifiniz çok için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bence çok ta iyi olacaktır diye umuyorum.

      Bazi yazilar arastirmadan ziyade o ruhu vermesi daha önemli. Sizdede o ruhu yazinizsa hissettim bence yaziniz gyet güzel olacağını söyleyebilirim.

      Musait olduğunuzda yazdığınız taktirde memnuniyetle yayımlayacağım hocam.

      Tekrardan teşekkürler elinize sağlık.

      Sil
    3. Teşekkür ederim Hocam. En kısa zamanda yazmaya çalışacağım.

      Sil
  3. Belgeseli izlemiştim. Filmin çıkmasını bekliyorum dört gözle...

    YanıtlaSil
  4. Filmi büyük merakla bekleyenlerdenim.Belgeseli izleyen yengem tarafından bana anlatılmıştı.Çok etkilendiğini ağladığını söylemişti.Ben henüz açıp izlemedim ama en kısa sürede bakmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka filmden önce izlemelisin. Çok duygu yüklü ve çok içten... Böyle bir hikayenin gerçek olduğunu bilmek öyle dokunuyor ki insana.

      Sil
  5. belgeseli hemen izlemeye çalışacağım fragmanda çok etkileyici bu arada vizyona girmesini bekliyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızı duymak beni memnun eder. Sevgiler. :)

      Sil
  6. Merhaba. Son yıllarda bu tarz filmlerin gösterime girmesi yakın tarihimizin genç kuşağa daha verimli aktarılmasında çok faydalı oluyor. Daha önce izledin mi bilmiyorum ama Ertuğrul 1890 filmi de benzer bir içeriğe sahip. Hatta daha önce blogunda paylaşmadıysan o film hakkında bir yazı da yazabilirsin :) Bu vesileyle belki yorumu okuyup filmi bilmeyenler de öğrenip izlerler. Katkımız olursa ne mutlu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. O filmi duymuştum fakat izlemedim. Listeme ekleyebilirim. En kısa zamanda izleyip yorumlayacağım. :) Çok haklısın. Şimdilerde gençler okumaktan ziyade izleyerek öğrenmeyi tercih ediyorlar. Böyle filmlerde maksimum etkili oluyor haliyle. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Yılın merakla beklediğim filmi :) Aslında bu hikayeyi çok önceden öğrenmiş ve çok etkilenmiştim. kaliteli bir film izleyeceğimi düşünüyorum bakalım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bu fikirlerimizde yanılmayız. Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Oscar adayı olacak diye duymuştum. O kadar samimi anlatmışsınız ki. İnsanın hemen izleyisi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim film beklentileri karşılar ve Oscar'ı hakeder. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Merhabalar. Benim de sabırsızlıkla beklediğim filmlerden bir tanesi. Yorumunla birlikte filme olan merakımın daha da arttığını söyleyebilirim. Filme gitmeden önce mutlaka belgeseli de izleyeceğim. Filmin oldukça duygu yüklü ve etkileyici bir film olduğunu düşünüyor, Oscar ve yurt dışı yolculuğunda da başarılarla dönmesini diliyorum. Temennim Türk sinemasında böyle güzel konulu ve duygu yüklü filmlere daha çok yer verilmesi. Bu güzel yorum için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim dediğin gibi Türk sinemasında böyle filmler daha fazla yer alır. Buna ihtiyacımız var. :) Belgeseli mutlaka izlemelisin. Yorumun için çok teşekkür edetim. :) Sevgiler.

      Sil
  10. hım aklımda olsun belgesel de ve ayla da izlicem tabiii :)

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.