Gazi Mustafa Kemal Atatürk-İlber Ortaylı


Merhaba Sevgili Takipçilerim 💓

Kısa bir süre önce bitirdiğim Kıymetli İlber Ortaylı Hocanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabının yorumuyla sizlerleyim. 

Öncelikle bu kitabın herhangi bir biyografi kitabına benzediğini düşünüyorsanız yanıldığınızı söylemem gerek. Atatürk'ün doğumundan ölümüne kronolojik bir şekilde olayların anlatıldığı klasik bir tarih kitabıysa aradığınız bu kitap o kitap değil. 

Atatürk'ü yazmanın kendisi için bir vazife olduğunu düşünen İlber Ortaylı, bu kitabı yazmak için 70 yaşına kadar beklediğini söylemiş. Bence de böyle bir liderin kitabını yazmak ciddi bir bilgi birikimi ve nesnellik gerektirir. Kaleme aldığı bu özel eser için kendisine teşekkür ediyorum.

Fransa'nın ünlü politikacı ve düşünürü Edouard Herriot, Beethoven için şöyle söyler:

 ''Diğer gezegenlerden gelenlerin, sizin parlak neyiniz var?'' sorusuna karşılık, ''Beethoven'ın 9. Senfonisi'ni gösteririm.''

Böyle bir soruyu bizlere yöneltseler ne derdik?

Ben köklü bir geçmişimiz, tarihimiz, liderimiz var derdim. 

Elbette o lider Mustafa Kemal Paşa'dır.

Bizim geçmişimizde birçok talihsizlik olduğu kadar çok özel anlarımız, kişilerimiz de var. Atatürk ve tüm o kıymetli ecdadımız bir daha bu dünyaya gelemeyecek olsa da onların bıraktığı mirasın ve nesillerin muhakkak canlı kalacağına inanıyorum. Kitap buna olan inancımı perçinledi çok şükür...

Kitabı en çok şu açıdan beğendim. Atatürk'ü salt bir devlet lideri ve asker olarak değil bir neslin çocuğu, bir annenin evladı yani bir insan olarak da ele almasıydı. Üstelik sadece Atatürk ve onun ön planda olduğu olaylar değil Cumhuriyeti ve ülkemizi kuran tüm savaşlar, yenilgiler, mücadeleler de anlatılıyor kitapta. 

Atatürk ve arkadaşlarının nasıl bir neslin evlatları olduğuna dair tespitler çok önemli. 1880'ler kuşağı... İmparatorluğu dağıtan olduğu kadar dirilten de bir nesil... Batı'da eğitim almış, birçok dil bilen, kültürler arası etkileşimin olduğu, kozmopolit kentlerde yaşayan genç askerler... Mustafa Kemal de onlardan biri...

Evi, ailesi, aldığı eğitim, yaşadığı yerler, önemli görevlere sahip olduğu savaşlar ve yürüttüğü milli mücadeleye kadar Atatürk ve tarihimize dair çok şey öğrenebileceğiniz bir kitap bu! 

Osmanlı İmparatorluğu nasıl çöktü ve yerine bir Cumhuriyet rejimi nasıl kuruldu? Bugün hala tartışılmakta olan adalar, Lozan gibi meselelere de değinilerek konuşma havasında, anlaşılması oldukça rahat bir eser oluşturulmuş. Hele bir kaynakçası var ki hayranlıkla çevirdim sayfaları... İşte ben gerçek bir ''tarih'' kitabı okudum diyerek sonlandırdım 476. sayfayı.

Tekrar tekrar okuyacağım bir eser olduğunu söyleyebilirim. Ona dair ne öğrensek az geliyor. Altını çizdiğim cümleler öyle uzun ve kapsamlı ki burada sizlerle paylaşamıyorum. Mutlaka okumalısınız. Sıradaki okuyacağım eser muhakkak Nutuk olacak. Osmanlıca bir Nutuk edinip okumak niyetindeydim lakin onu alabilmek için henüz gücüm yok. :) Şimdilik çevirisiyle yetineceğim. Ayrıca uzun zamandır bir Anıtkabir yazısı girmeyi planlıyorum. Hala vakit bulamadım. İnşallah sıradaki post ''Anıtkabir''e dair olacak...

Sevgiyle Kalın...


















14 yorum:

  1. okumadım pek tarih okumuyom amaaa baak bi kitap vaar, atatürk, lord kinross, kaçırmaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duydum bu kitabı. Listemde var. Teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Çok merak ettim hemen okuyacağım. Teşekkür ederim paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  3. Ben de okumadım ama Atatürk' ü iyi anlatan kitapları okumanın tam zamanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Hele üst üste okuyunca çok daha iyi oluyor, pekişiyor. Mutlaka okunmalı.

      Sil
  4. Bu kitabı okumayı çok istiyorum. Evde İlber Ortaylı kitaplarından okumadıklarımdan olmasa hemen alırım. Önce onların bitmesini bekliyorum ama :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de birikti evde :D Ama dayanamadım ve aldım. Çabucak bitir ki hepsini yorumlarını okuyalım :)

      Sil
  5. Anıtkabir yazını da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar:) Yorumundan da anladığım kadarıyla Atatürk ile ilgili birçok şey öğrenirken Türkiye tarihi hakkında da bilgi ediniyoruz. Bu yüzden kıymetli ve herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Benim kütüphanem de yerini aldı bile. Şimdi sıra en kısa sürede eseri okumakta. Yorumunla birlikte kitabı okuma hevesim arttı. En kısa sürede okuyacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oku ve benimle paylaş bence. :) Çok memnun olurum. Değerli yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil
  7. Atatürk, Nutuk ve Anıtkabir..ne güzel üçleme olmuş. İlber Ortaylı görüşlerine ve yorumlarına çok değer verdiğim ve önemsediğim bir kişilik. Atatürk kitabına da yeni başlangıç yaptım. Çok keyif alacağıma eminim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dili o kadar akıcı ve keyifli ki nasıl bittiğini anlamayacaksınız :) Sevgiler...

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.