Unutulacak Şeyler-Sinan Canan



Ne okusam?

Ne okusam da ufkumu genişletse, bilgi ve duygu dünyama bir şeyler katsa diye düşünüyorsanız...

Hayatınızı değiştirecek kitaplar okuma peşindeyseniz...

Bilgiye, görgüye, ilime sevdalıysanız...

Sinan Canan kitaplarını ''şiddetle'' tavsiye ediyorum.

Unutulacak Şeyler kitabı da bu niteliklere haiz eserlerde yerini aldı benim için...

''Görünenin ötesini merak edenlere...''

diye başlıyor kitap. 

Bakmakla görmek arasındaki ince çizgide, henüz o üstün farkındalığa erişememiş lakin bu gayeyle yol almaya çalışan bendeniz gibi biriyseniz sıklıkla durmak ve derin derin düşünmek gerektiğinin bilincindesinizdir. Tek mesele, bunu layıkıyla yapamıyor oluşunuzdadır.

İşte 'Unutulacak Şeyler' böyle bir misyonda size yardımcı olabilecek bir kitap.

Daha teşekkür kısmında idrakiniz artıyor. Şöyle diyor Sinan Hoca:

''Beni bu zamanda, bu imkânlarla, bu görevlerle, bu merak ve tecessüsle, bu kafa yapısında ve böyle karmaşık bir sınavda görevli olarak yaratmayı murat etmiş olan Rabbim'e borcum olan şükrümün minicik bir kısmını ise okuyacağınız satırlarda (inşallah) yerine getirmeye gayret edeceğim...''

Öğrenme dediğimiz yeteneğin beraberinde unutma sürecine de muhtaç olduğunu ve zihnin ''gerekli'' gördüğü bilgileri belleğe atarken ''gereksiz'' olarak etiketlediği şeyleri unutmaya programlı olduğunu biliriz. Peki ya hatırlamamız gereken şeyleri unutuyorsak? Ya unutulması gereken şeyler sürekli zihnimizdeyse? 

''Yeryüzünde ''öleceğini bilen'' tek canlı olarak ölümü unuturum; hayatın muhteşemliğini bildiğimi zannederken kendimi ''can sıkıntısı'' içinde bulabilirim; içimdeki dürtülerin bir ''ilkel primattan'' geldiğini bilir ama sıklıkla onların sesinin zihnimi kaplamasına izin verebilirim; sekiz küsür milyar insan içinde tek ve benzersiz olduğumu bilir ama yine de kendimi bazen ''sıra dışılık'' peşinde koşarken bulabilirim; bu dünyada hiçbir şeyin ''benim'' olamayacağını bilmeme rağmen bazen kendimi mal, makam veya keyif arayışında enseleyebilirim; olumlu olumsuz tüm duygularımın bana ''gelişim'' için verildiğini bilir ama ara sıra kendimi onların oyuncağı olmuş bir halde bulabilirim; ilahiri...''

İşte bu kitapta sıklıkla unuttuğumuz lakin unutmamamız gereken şeyleri anlatıyor Sinan Hoca. Üç bölüme ayrılan kitap ''Halimiz'', ''Fabrika Ayarlarımız'' ve ''Ayrıntıdan Bütüne'' başlıklı bölümlerden oluşmakta. Yine güzel fikirleriyle beslemiş olduğu kitapta bilimsel gerçeklere ve evrene dair önemli meselelere de değinmesiyle çok yönlü bir eser kaleme almış. Her zamanki gibi her seviyeden insanın kolaylıkla anlayabileceği bir kitap.

Gençlik İçin Söyledikleri:

Beni en çok rahatsız eden gerçeklerden birisi, fakültelerimizde okuyan üniversite mezunu öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun ''bilme''ye, ''ilme'' ve düşüncede vasatın üstüne çıkmaya talip olmamasıdır... Sınavlarda çıkacak soruları en yüksek doğruluk oranlarıyla bilebilmek, mümkün olan en iyi derece ve sertifikaları toplamak, sadece ''gerekli olduğu belirtilmiş'' basamakları çıkmak için çaba göstermek, hayatlarını biyolojik ve genel geçer sosyal kabuller çerçevesinde kazasız belasız idame ettirmek ve sonuçta ''huzurlu'' bir emeklilikle ölüp gitmek...


Benim için üniversite öğrencisi olmak; kalabalık gruplarla bir araya gelerek bağırma-çağırma yoluyla ''değişim'' kovalamaktan ziyade, insanları değişmeye ikna edecek fikir ve imkanları üretmek, çeşitli konularda sıkışan topluma yeni alternatifler üretmek üzere okumak, konuşmak, tartışmak ve çalışmak demekti.

Sürekli olarak aklını işletmeye gayret etmek, tefekkür etmek, sürekli bir kontrol bilinci; insan olabilmenin, insan kalabilmenin ve buralardan insan gibi gidebilmenin en önemli şartlarıdır.

Ayrıca kitaptaki saçaklı düşünce ve boyutlardan bahseden kısımlar kainata ciddi bir bakışa ve adeta insanın beyninde şimşekler çakmasına vesile oluyor... Bu konularla ilgili farklı kaynakları da okuyup bir yazı yazacağım.

Unutulacak Şeyler defaatle okuyacağım ve her seferinde yeni bir bakışa sahip olacağım bir kitap...

Tez çalışmam için benimle röportaj yapmayı kabul eden ve desteğini esirgemeyen Saygıdeğer Sinan Canan, bana çok şey öğretiyorsunuz. Bir kez daha size teşekkür ediyorum.

Sevgiler...



2 yorum:

  1. Tanıtımınızla birlikte kitap bende fazlasıyla merak uyandırdı. Aklımda bulunacak. Teşekkür ettim. :)

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.