Machuca


Haftanın filmi 2004 yılında vizyona giren bir politik, dram filmi...

..Machuca..

1973 yılı Şili darbesi ve öncesinde yaşananlar iki küçük çocuğun gözünden anlatılıyor. Özel bir Katolik okulun müdürü olan Peder McEnroe, Salvador Allende liderliğindeki mevcut sosyalist hükümetten de etkilenerek insanların adil ve eşit şartlar altında yaşamasını gaye edinen bir insan. Bir gün, okula fakir ailelerin çocuklarını da getirerek bu emeline ulaşmaya çalışmaktadır. Pedro Machuca da o çocuklardan biridir.

 Machuca yoksul, hak talep eden kesimin temsilcisi...

Gonzalo ise zengin kesimin temsilcisi...

Peki bu iki çocuğun arkadaş olması mümkün müdür?

Ailelerinin bile ''elmalar ve armutlar aynı kapta olmamalı'' şeklinde ayırdığı çocuklar bu engelleri aşabilecek midir?

Gonzalo aslında her şeyin farkında olan, gözlemci, sessiz bir çocuk. Belki de için için bağırmak istiyor ama her daim bastırılmış. Bence Machuca ile arkadaşlığında kendisini buluyor, çocukluğunu yaşıyor. Evinde ise oldukça yalnız... Özellikle annesine ''O adamla görüşme artık'' dediği sahne vurucuydu.

Ama kilit karakter Machuca. Gonzalo'nun evinde adidas ayakkabıyı giydiği sahne ve Peder'e veda etmesi önemli detaylardı.

Bu film çocukların ideolojik kaygılar gütmediğini ve ideolojilerin aile ve çevrelerinden kaynaklı zamanla şekillendiğini gözler önüne seriyor. Yürüyüşler, kavgalar, sloganlar, mitingler... Çocuklar içinse yalnızca birer eğlence aracı!

Toplumsal sınıf farklılıkları... Bu film bizi tabii ki Marksist teoriye götürüyor. Güzel bir uluslararası ilişkiler film serisi oldu. :) Kendi siyasi tarihimizden de izler bulacaksınız...

''5 sene içinde arkadaşlarının nerede olacağını biliyor musun? Üniversiteye başlayacaklar ve sen de tuvaletleri temizliyor olacaksın. 10 yıl sonra arkadaşlarının nerede olacağını biliyor musun? Babalarının şirketlerinde çalışıyor olacaklar ve sen hala tuvalet temizliyor olacaksın. 15 yıl sonra arkadaşların babalarının şirketlerinin sahibi olacaklar ve sen tahmin et ne yapacaksın? Hala tuvalet temizliyor olacaksın. Arkadaşların o zaman adını bile hatırlamayacak.''

İyi Seyirler...





















5 yorum:

  1. En kısa zamanda izleyeceğim. Böyle bir filmden haberdar olmama vesile olduğunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir flime benziyor aklımda kalsin teşekkür ederim canım sevgiler 😊 etkinlik var beklerim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. :) Bu aralar buralara pek uğrayamıyorum. Hemen geleceğim. Sevgiler :)

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.