Bir Değirmendir Bu Dünya-Cahit Zarifoğlu


Cahit Zarifoğlu deyince hepimizin aklına bir şeyler geleceğinden eminim.

Mesela benim aklıma şiir ve Müslümanca yaşamak geliyor.

Yedi Güzel Adam adlı o güzel şiir kitabı ve dizisi geliyor birde.

Zarifoğlu, okuması ve anlaşılması pek kolay olmayan yazarlardan. Zaten çok farklı bir ruh ve farklı bir insan. Adı gibi 'zarif tabiatlı' bir beyefendi. Düşünüşü, yaşayışı, görgüsü apayrı.

Müslüman duyarlılığının yazarlık ve şairlikle nasıl harmanlandığına şahit oluyoruz eserlerini okurken.

''Bir değirmendir bu dünya öğütür bir gün bizi''

Kitap, deneme şeklinde birçok yazıdan oluşuyor. Hayata dair her türlü meseleyi ele aldığı eserde adeta şairin dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Üstelik bu dünya bir zamanlar aramızdan bazılarının yaşadığı, bazılarının yaşayıp göç ettiği, bazılarınınsa okudukları, duydukları, bildikleri ile şahit olduğu bir dünya. Bir zamanların dünyası ve Türkiye'si. 

Namaz ve siyer okumanın öneminden Allah dostlarına, bir yabancı Müslümanın Türkiye izlenimlerinden İran Devrimine, Hama olaylarından TRT'ye kadar bize ve Müslümanlara dair birçok meseleye 70'lerin ve 80'lerin gözlerinden bakıma imkânına sahip oluyoruz. 

Altını Çizdiğim Cümlelerden Bazıları

Dünya bir evciktir. Esas ev ötede.

Akil isen can gözün aç, tut kulak bu sözümeBir değirmendir bu dünya öğütür bir gün bizi.

Televizyon bir şamardır. Hem de kendi hanemizde kendi elimizle suratımıza inen bir şamar. Bize neler yasak, şunlar bunlar. İşte bu yasakları, bu haramları televizyonun bizim hanemizin içine kadar getirir her çeşidini, barını, umumhanesini, meyhanesini ve biz oturur Müslümanlığımızla, karımız kızımızla onu seyrederiz. Ve sonra deriz ki, nasıl oluyorda mukaddesatımız elden giderken, bize vururlarken ses etmez, vurana vurmayız.

Mükemmelliğin hududu yoktur. İnsan, hayvandan da aşağı seviyelerden başlayarak, insan-ı kamil derecesine kadar, her duruma müstehaktır veya layıktır.

Daha da vahimi, insanlarda gittikçe daha da belirginleşen kişiliksizlik. Sürüleşmek...

Namaz, kalbin iştiraki nisbetinde namaz olmaktadır.

Ya Rabbi! Hakkındaki hayretimi artır!

Tek bir milletiz, tek bir gövdeyiz de neden Afganistan'da, Filistin'de, Filipinler'de ciğerimizi deştikleri halde acısını duymuyoruz, hiç düşündünüz mü?

Kişi kimi ve neyi seviyorsa, gönlünün sultanı o.

Müslümanın bir tek saniye boş zaman geçirmeye hakkı bulunmadığı bir zamanda kendinize nasıl değer biçiyor, maddi ve manevi gücünüzle nasıl bir hedefe bakıyorsunuz?

Hayalimin ayağı yere değmiyor henüz.

Öğretmeden ve öğrenilmeden İslam yoktur. Hiçbir şey öğretmeden ''kalbiniz temiz olsun kafi'' derseniz, o kalpler pis olur, kararır.

Batılla hakkın mücadele ettiği ortamda, Müslüman yığınlarına neyin ''doğru'' olduğu unutturularak, neyin çok konuştuğu, daha çok reklam edildiği ve allanıp pullanıp sunulduğu önemsetilmiştir.

Bakıyorsunuz, zulmedilenlerin tek ortak özelliği var: Müslüman oluşları ve zulmedenlere bakıyorsunuz, onların da bir tek özelliği var: Kafir oluşları veya küfre hizmet edişleri.

Keyifli Okumalar...





















8 yorum:

  1. Hassaten refikası Berat hanımefendiye yazdığı sevda yüklü şiiri bana pek derin tesir etmişti..

    YanıtlaSil
  2. Benimde Zarifoglu deyince "yedi güzel adam" ve "yaşamak" gelir. Bir değirmendir bu dünya okuyup beğendiğim bir kitaptır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıradaki kitabım ''Yaşamak''. Eminim onu da çok seveceğim.

      Sil
  3. Ah, Cahit Zarifoğlu'nu hep okumak istemişimdir. Şehir dışına çıkarken Yedi Güzel Adam'ı da yanıma aldım. Bu yazıdan sonra ona öncelik vereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi edersiniz. Zarifoğlu hakettiği değeri görmeli...

      Sil
  4. Ben de bu ara diziyi izliyorum.Son 10 bölüm kaldı.Zarifoğlu'nu da bilmiyordum önceden.Ne büyük bir kayıpmış.Bu post da iyi geldi bana :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ve diğer şairleri tanımak çok güzel. Dizinin güzel olmasının tek sebebi onları tanıtmayı başarması. :) Sevgiler...

      Sil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.