Usta ve Margarita-Mihail Bulgakov


Selamlar!

Usta ve Margarita kapağıyla beni incelemeye sevk eden ve arka kapak yazısını okuduktan sonra mutlaka almalıyım dedirten ilginçlikte bir kitap.

Arka Kapak yazısı şöyle:

1930’lu yıllarda Moskova’da sıcak bir bahar günü… Günbatımına yakın saatlerde Şeytan, iyi giyimli ve yabancı görünümlü bir beyefendi kılığında şehre iner ve kendini kara büyü uzmanı Profesör Woland olarak tanıtır.  Onun garip maiyetiyle birlikte gelişini, Sovyet başkentini kasıp kavuran bir dizi esrarengiz ve tekinsiz olay izler. Bulgakov 20. yüzyıl Rus edebiyatında çığır açan romanında, biri 1930’ların Moskova’sında, diğeri eski Kudüs’te geçen iki ayrı hikâye arasında baş döndürücü zikzaklar çizerek sürdürür anlatısını. Stalin rejiminin en karanlık günlerinde yazılan Usta ve Margarita, Sovyet yaşam tarzına yönelik keskin bir hiciv, dinsel bir alegori, komik bir fantezi olduğu kadar, dokunaklı bir aşk öyküsüdür de aynı zamanda. Bulgakov’un yaşamının son günlerine dek üzerinde çalıştığı roman, uzun süre yasaklanmış, yazarın ölümünden yıllar sonra, üstelik sansürlenmiş haliyle 1966’da yayımlanabilmiştir ancak.


Kapakta inanılmaz rahatsız edici görünen bir kedi ve üstelik şeytan insan kılığında sokaklarda fink atıyor. Bundan daha ilginç ne olabilirdi? 😋

Fantastik kurgu, mizah ögeleri ve akıcılığıyla 505 sayfa kitap kolayca bitti. Her sayfası daha da merak uyandırıcı, her hikaye daha da ilginçti.

Stalin dönemi Rusya'sında yaşayan yazarın, bu eseri o günlerde kaleme aldığı içerisinde barınan siyasi hicivlerle kendini belli ediyor. Politik bilginiz olmadan okursanız belki anlamsız ve boş bir kitap olarak değerlendirirsiniz ama siyasi tarihe biraz hakimseniz eminim ilginizi çekecektir. Ayrıca atıf olarak sık sık bilinmeyen kelimeleri açıklaması Rus tarihine ve kültürüne de ışık tutuyor. 

Kitap boyunca Usta'yı ve Margarita'yı aradım. Nerdeyse yarısını geçmişti ki bu karakterlerle tanıştım. Bitince ise aslında kitapta birden fazla usta olabileceğini düşündüm. Bu ustalar Hz. İsa, Pontius Pilatius gibi isimlerdi. Ve tabii ki Woland. 

Asıl Usta'nın sevgilisi Margarita ise Usta'ya ulaşabilmek için şeytanla değişik bir iş birliğinin içine giriyor...

Peki Woland kim olabilir?

Stalin desek... Yerinde olur galiba. 

Adam kayırmacılık, baskıcı rejim, bilinçsiz toplum... Hepsi bir arada.

Bir de dizisi varmış bu kitabın. 10 bölüm ve Rus yapımı. Çok merak ettim. En kısa sürede izleyeceğim.

Karanlık bir sokağın köşesinde bir anda bitiveren bir katil gibi, aşk önümüze dikildi; ikimizi de bir vuruşta devirdi! Yıldırım da böyle çarpar adamı, hançer de böyle saplanır!

Dostoyevski öldü," dedi kadın."Protesto ediyorum!" diye ateşli bir sesle haykırdı Behennot. "Dostoyevski ölümsüzdür!"

"Bir kere, her iktidarın insanlar üzerinde baskı yaptığını belirttim , bir gün ne Ceasar'ların ne de başkalarının iktidarı kalır, dedim. İnsanoğlu, gerçeğin ve adaletin egemen olduğu bir düzene kavuşur; o zaman hiçbir iktidarın gereği kalmaz."

"Bizi tarih yargılayacak."


Keyifli Okumalar...











11 yorum:

  1. Okuma listemde duruyor ve oldukça merak ediyorum konusunu. Dizisi olduğundan haberim yoktu. Blog yazın sayesinde onu da öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok merak ettim diziyi ben de. Kitap çok ilginç ve oldukça güzel bir dili var.

      Sil
  2. Politikaya ilgim var. O zaman bu kitap bana göre 😀

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabın kapak resminden ben de çok etkilenmiştim, tek değilmişim:) En kısa zamanda okumalıyım galiba:)

    YanıtlaSil
  4. Politika ve Rusya ilgimi çekmeye yetti bile. Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, blogunuzda daha nice güzel yazılar görmek üzere!
    Sevgilerimle, B
    Takibimdesiniz, yeni yazımı gördünüz mü? :) https://benirva.blogspot.com/2018/09/su-ksackhayatta-bu-kadar-guzel-dunyada.html

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.