Genç Bir Doktorun Anıları-Mihail Bulgakov




Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Sayfa Sayısı: 157

Baskı Yılı: 2018

Arka Kapak

Devrim zamanı Rusya… Kara kışı aratmayacak kadar soğuk, kasvetli bir eylül günü, tıp fakültesinden yeni mezun olmuş bir doktor, şehirde çoktan unutulmuş geleneklerin ve boş inançların hüküm sürdüğü uzak bir kasabaya gelir. Devrim, büyük şehirlerin merkezlerinde hayatı ve zihniyetleri altüst ederken, bu genç doktor ülkenin ücra bir bölgesinde kadercilikle ve batıl inançlarla zorlu bir mücadeleye girişir.

   Zor bir doğum, hassas bir cerrahi müdahale, uzaktaki bir hastaya ulaşabilmek için şiddetli bir kar fırtınasına rağmen göze alınan bir yolculuk, ağrılarını dindirmeye çalışırken morfinman olan bir meslektaş… Genç doktorun gündelik hayatında karşılaştığı bütün zorlu sınavlar, Bulgakov’un elinde olağanüstü güçlü bir anlatımla, dram sınırlarında gezinen bir dokunaklılıkta öykülere dönüşür.


Uzun zamandır kitap yorumu yazmıyorum. Neyse ki güzel birkaç kitapla döndüm. Mihail Bulgakov ile tanışmam ''Usta ve Margarita'' adlı kitabıyla oldu. Yorumu şurada: 

Yazarın kalemi öyle etkileyiciydi ki mutlaka başka bir eserini daha okumalıyım dedim ve İş bankası yayınlarının kitabevini gezerken gözüme çarpan ilk kitabını satın aldım. 😅 Usta ve Margarita kitabı benim için bambaşka bir kurguya, etkileyiciliğe sahip. Onun yanında bu kitap sönük kalsa da benden iyi bir puan aldı. :)

Tıp fakültesinden yeni mezun olmuş, çiçeği burnunda bir doktorun ülkesinin ücra bir köşesinde icra ettiği doktorluk görevi; hastalarla, sağlık çalışanlarıyla, dönemin bir Rus köyünden o günlere ışık tutuyor. Kısa öyküler şeklinde ilerleyen kitap ilginç hikayeleriyle insanı ''ben olsam ne yapardım?'' diye düşünmeye sevk ediyor. Tıpkı diğer eserde olduğu gibi bunda da dönemin Rusya'sına dair gerek dipnotlarla gerek hikayelerle bilgi ediniyoruz. Devrim zamanı... Kaynayan bir ülke, zor bir görev, ağır psikolojik bunalımlar... Kitap doktorlar kadar psikoloji öğrencilerinin de ilgisini çekebilir.

Rus edebiyatını hep Dostoyoveski'den, Tolstoy'dan, Çehov'dan biliriz. Bulgakov farklı bir alternatif olabilir. Usta ve Margarita ile başlarsanız eminim dilinin büyüsüne kapılacaksınız.

Bu kitap sayesinde Bulgakov'un da doktor olduğunu öğrendim. Belki de bu ilginç eserlerin ardında onun tıp fakültesi yıllarındaki anıları vardır. Hatta kitaptakine benzer bir köye atandığı ve devrimin ilk yıllarını burada geçirdiği söylenmekte. 

Ruhumun derinliklerinde bir yerlerden, insanların acılarına karşı hala taşlaşmamış kısmından, güzel yatıştırıcı sözler çıkardım

Ayrıca kitabın mini bir dizisi de varmış. (A Young Doctor's Notebook) Hem de  Harry Potter karakterini canlandıran Daniel Radcliffe oynuyormuş. Vakit bulduğumda inceleyeceğim. 



Akıllı insanlar mutluluğun sağlığa benzediğini çok önceden fark etmiştir: Mutluyken fark etmezsiniz; ama yıllar geçtikçe kalan mutluluğunuza ilişkin anılar, ah anılar!...

"Köyde büyük tecrübeler kazanılabilir," diye düşünüyordum uykuya dalarken, "fakat okumak, okumak ve daha çok okumak gerek..."


Keyifli Okumalar...

21 yorum:

  1. Ilgi çekici romanı harika anlatım ile tanitmissiniz kalemine saglik

    YanıtlaSil
  2. Rus edebiyatıni gerçekten sadece belirli yazarlar tarafından biliyoruz. Güzel bir tanıtım olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı okuyalı oldukça uzun bir zaman oluyor. Usta ve Margarita kitabına iki kere başlamaya niyetledim. Sonra araya başka kitaplar girince, dur şimdi kalsın diyerek hep erteledim. Artık 2019 yılında okuyacağım. Oldukça merak ediyorum.
    Kitapla ilişkili olan diziyi de izledim. Güzeldi. Tavsiye ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç bir kitap. Eminim yazarı daha çok seversiniz :) Öneri için teşekkür ederim. Mutlaka izleyeceğim.

      Sil
  4. Merhaba. Elinize sağlık güzel bir anlatım. Bende yıllar önce mini dizisini izlemiştim. ve çok etkilenmiştim. Aslında önce kitabı okuyup izlemek lazım. Öyle daha etkiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce kitabı okudum, bakalım dizinin tesiri nasıl olacak. Teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
  5. herşey yolunda mııııı okullar ve kitaplar iyi gidiyo muuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey gayet iyi. Yorucu ama güzel :) Ama buralardan uzak kalıyorum ister istemez :/

      Sil
  6. film ve aktörler tanıdık geldi,bi ara izledim galiba,pek hatırlamıyom ama kitap bence okunması gereken bir kitap,devrim zamanı rusyasında geçen bir hekimin zorlu yaşamını ele alıyor..tanıtım iyiydi,emeğinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Rus edebiyatını merak edenler için önemli bir eser. :)

      Sil
  7. Kitabı not aldım,okumak isterim :)

    YanıtlaSil
  8. Hic kitabini okumadigim bir yazar mutlaka guzeldir eseri💖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Usta ve Margarita adlı kitabıyla başlarsanız hayal kırıklığına uğramazsınız. Sevgiler <3

      Sil
  9. Merhaba :) Öncelikle bu güzel yorum için ellerine sağlık. Yazarı ve kitaplarını tanımam adına çok güzel ve aydınlatıcı yorumlar da bulunuyorsun. Yazarı senin yorumunla da birlikte üslubundan ve tarzından ötürü çok merak ediyorum. Ayrıca çok güzel alıntılara yer vermişsin kitaptan. En kısa sürede kitabı edinmeye çalışacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için. :) Oku ve paylaş olur mu? Sevgiler <3

      Sil
  10. "Genç Bir Doktorun Anıları" okumayı düşündüğüm bir kitap. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Rus edebiyatini severim, not aldim 😊

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara

BUMERANG

Bumerang - Yazarkafe

BLOG SÖZLÜK

blog sözlük
Blogger tarafından desteklenmektedir.